Pave Frans avsetter Opus-Dei-biskop i Paraguay

nullVatikanet, 25.-29. 9.2014 (KI/KAP) – Pave Frans avsatte torsdag den 25. september biskopen av Ciudad del Este i Paraguay, Rogelio Ricardo Livieres Plano (69). Dette drastiske tiltaket er iverksatt av «alvorlige sjelesørgeriske grunner» og tjener enheten i lokalkirken samt fellesskapet blant biskopene i Paraguay, meddelte Vatikanet. Konkrete angivelser av anklagene mot biskopen ble ikke gjort. Å avsette en biskop er en svært uvanlig hendelse.

Livieres er medlem av personalprelaturet Opus Dei, som ble grunnlagt i Spania i 1928. Han var blant annet i mange år regionalvikar for Opus Dei i Buenos Aires. Livieres vakte oppsikt i juni, da han offentlig anklaget erkebiskop Eustaquio Pastor Cuquejo Verga av Asuncion for å være homoseksuell og krevde at han skulle utelukkes fra Kirken. I tillegg hevdet Livieres at han viet flere prester enn erkebispedømmet Asuncion.

Avsettelsen fulgte etter et grundig studium av undersøkelsene av hendelsene i bispedømmet Ciudad del Este og seminarene der, opplyser Vatikanet videre. Undersøkelsene ble gjennomført i juli av de to pavelige visitatorene kuriekardinal Santos Abril y Castello og den uruguayanske hjelpebiskopen Milton Troccoli Cebedio. Den spanske kardinalen er medlem av bispekongregasjonen og en av pave Frans’ fortrolige.

Paven oppfordret de troende i bispedømmet til føye seg etter hans avgjørelse i lydighet. Samtidig skal Kirken i Paraguay overvinne sine interne stridigheter og innlede en forsoning. Paven overlot den forbigående ledelsen av bispedømmet Ciudad del Este som apostolisk administrator til biskopen av Villarrica del Espiritu Santo. Allerede i slutten av juli forbød Vatikanet Livieres å foreta flere prestevielser.

Generalvikaren i bispedømmet, Carlos Urrutigoity, trådte tilbake fra sitt embete kort før de pavelige sendemennene ankom den 14. juli. Argentineren Urrutigoity fant seg konfrontert med anklager om at han i 2002 i USA hadde antastet seminarister seksuelt. Bispedømmet Scranton i Pennsylvania betegnet ham den gangen som en «alvorlig trussel for unge mennesker». Urrutigoity flyttet først fra USA til Canada, før han i sitt nåværende bispedømmet Ciudad del Este klatret i ledelseshierarkiet.

Biskop Joseph Martino, som ledet bispedømmet Scranton fra 2003 til 2009, ytret ifølge opplysninger fra bispedømmet «alvorlig tvil» om hvorvidt Urrutigoity var egnet for den prestelige tjeneste og advarte sin embetskollega Livieres mot å ta opp Urrutigoity i bispedømmets geistlighet. Uten å ta hensyn til dette meddelte Livieres bispedømmet Scranton at han ville akseptere Urrutigoity som prest.

Den avsatte biskopen Rogelio Livieres Plano ser seg selv som offer for en «ideologisk forfølgelse». Mediene, Vatikanmedarbeidere og biskoper har i en felles aksjon gitt falske opplysninger til offentligheten, skriver eks-biskopen av Ciudad del Este i et åpent brev til prefekten for bispekongregasjonen i Vatikanet, kardinal Marc Ouellet. Han sa at paven måtte svare for Gud for sin avgjørelse.

Livieres erklærte at han så langt ikke har noen kjennskap til innholdet beretningen fra den pavelige utsendingen, kardinal Santos Abril y Castello. Som en «Kirkens sønn» føyer han seg likevel etter pavens anordning, sier han i brevet til kardinal Ouellet.

Etter avsettelsen av biskop Rogelio Livieres har det blitt rettet en anklage om økonomisk tillitsbrudd mot ham. Det skal være uklart hvor det er blitt av 300 000 dollar (nesten to millioner kroner) som er gitt til prosjekter, sier en talsmann for legorganisasjonen Alto Parana, Javier Miranda, til avisen Los Tiempos på søndag. I samme avis sier biskop Mario Melanio Medina av San Juan Bautista de las Misiones at Vatikan med Livieres har fjernet en «kreftsvulst». Nå kan arbeidet med forsoning og enhet i Kirken i Paraguay begynne, sier biskopen.

Biskopen av Villarrica del Espiritu Santo, Ricardo Valenzuela, som midlertidig har overtatt ansvaret for Ciudad del Este som apostolisk administrator, har uttalt seg som raske personalendringer i sognene. Først vil han lære klerikerne å kjenne personlig. Utsettelsen av nye prestevielser som Vatikanet ga ordre om i slutten av juli, blir stående inntil videre.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)