Pave Frans: Benedikt XVI er som «en klok bestefar»

Benedikt og FransÅ ha pave emeritus Benedikt XVI i Vatikanet er som å ha «en klok bestefar boende hjemme», sa pave Frans søndag 28. september da over 30 000 pilegrimer, mange eldre, fylte Petersplassen for en spesiell markering og hyllest av samfunnets eldste.

Tilstede på første rad var nettopp Benedikt XVI, som her gjorde sin tredje offentlige opptreden siden avgangen i februar 2013.

– Alderdommen er en nådens tid hvor Herren fornyer sitt kall: til å bevare og overføre troen, til å be, særlig for andre, til å være nær de trengende. Eldre, spesielt besteforeldre, har en egen evne til å forstå de vanskeligste situasjoner. Deres bønner er sterke og kraftfulle, sa Frans i sin tale.

Ikke alle eldre nyter privilegiet det er å kunne bo under samme tak som sin familie, påpekte Frans. Institusjoner for de eldre må derfor «være ekte hjem, ikke fengsler», sa paven.

– Vi håper og ber om at disse hjemmene setter de eldres interesser først, ikke andre menneskers. Institusjonene må aldri glemme, gjemme og forsømme de eldre. Jeg føler meg nær de mange eldre som lever i disse institusjonene, og er samtidig takknemlig overfor dem som besøker og pleier dem. [...] Det gjør godt for alle å besøke en eldre person! Se på de unge: mange fremstår som ulykkelige og triste. Gå og besøk en aldrende person og du vil bli glad!

– Et samfunn som ikke tar vare på sine besteforeldre, som ikke behandler dem godt, har ingen fremtid. Et slikt samfunn mister sin hukommelse, sine røtter. Men husk: Alle har et eget ansvar for å holde disse røttene i live i seg selv – gjennom bønn, bibellesning og barmhjertighetsgjerninger. Det er bare på denne måten at vi forblir som levende trær, som selv i alderdommen fortsetter å bære frukter, avsluttet 77 år gamle pave Frans.

Les mer: Pope Francis: meeting with elderly in St Peter's Square | News.va