Kristent ektepar brent til døde. Biskop: En «tragisk hendelse» og et «hån mot rettsvesenet»

Lahore (AsiaNews)  – En tragisk hendelse. Å angripe og brenne levende to uskyldige mennesker kun på bakgrunn av ubegrunnede anklager er et hån mot rettsvesenet.

Slik oppsummerer biskopen av Islamabad, mgr. Rufin Anthony, det brutale drapet på et ungt kristent ektepar. Paret ble først steinet, deretter brent levende.

Shahzad Masih (28) og hans kone Shama (25) ble henrettet av en sint mobb på rundt 400 personer etter å ha blitt anklaget for blasfemi. Hendelsen fant sted tirsdag 4. november ved et teglverk i Kasur-distriktet, rundt 60 kilometer sør for Lahore. Lokalt politi har anholdt 45 personer for avhør, ingen har så langt blitt tiltalt.

– Vi har også tidligere sett at slike mobber har tatt loven i egne hender uten å bli fordømt av religiøse ledere, noe som nok en gang har motivert mobben til å gjøre det igjen. Dersom det tidligere hadde blitt gjennomført noen konkrete tiltak, kunne slike barbariske hendelser blitt unngått, sier biskop Rufin Anthony.

LES OGSÅ: Pakistan: Opprettholder dødsdommen mot Asia Bibi

Shahzad Masih (28) og hans kone Shama (25) hadde fire barn, og Shama var gravid med parets femte. For fire år siden flyttet de til landsbyen Chak 59 i Punjab, etter at Shahzad fikk jobb i en mursteinsfabrikk eid av en muslim fra høykasten Gujjar. Nok en gang er det den beryktede blasfemiloven, "Den sorte loven", som var foranledningen til angrepet: Søndag den 2. november ble Shama anklaget for å ha brent eiendeler tilhørende sin avdøde far, blant annet diverse papirdokumenter og amuletter. En av fabrikkens ansatte hevdet deretter at Shama skal ha brent papirbiter fra Koranen, og anklagde henne for blasfemi.

Hennes ektemann skal forøvrig ha opparbeidet seg en mindre gjeld til sin arbeidsgiver. Grunnet sykdom var han ikke i stand til å jobbe fulltid og kunne derfor ikke tilbakebetale hele beløpet. Den 1. november skal fabrikkens sjef, sammen med en mindre gruppe, ha brutt seg inn i parets leilighet og banket opp Shahzad.

Dagen etter ble paret ført bort mot sin vilje og låst inn i et rom nær fabrikken. Tirsdag den 4. november sto deretter eieren av fabrikken, Yousaf Gujjar, frem i den lokale moskeen og erklærte at ekteparet var skyldig i blasfemi. Dette skal ha utløst mobbens reaksjon, som svarte med å steine paret og brenne dem levende.

Parets fire barn befinner seg på et ukjent sted, og deres skjebne er ennå uviss.

Kristne ledere og menneskerettighetsaktivister har uttrykt avsky overfor de brutale hendelsene i Lahore.

Peter Jacob fra Kommisjonen for Rettferdighet og Fred i Den katolske kirke i Pakistan, kaller hendelsen «en brutalitet som kaster mørke skyer over nasjonen». Han uttrykker samtidig «kondolanser til ofrenes familier» og ber myndighetene om «en gang for alle å sørge for sikkerheten til minoriteter». Aktivisten og presten fr. Bonnie Mendes sier på sin side at slike hendelser kommer til å fortsette så lenge de skyldige ikke blir straffet.

– Dette er ikke et spørsmål om sikkerhet, men om å tiltale og dømme de skyldige for drapet på det kristne paret, sier Jacob.

Etter å ha sett åstedet med egne øyne fastslår en anonym menneskerettighetsaktivist at det «ikke lenger kan sås tvil om usikkerheten som pakistanske kristne lever under».

– Det er hevet over enhver tvil at blasfemilovene misbrukes. Mobben drepte også det uskyldige barnet i Shama's skjød, hun var gravid. Jeg kan virkelig ikke se en lys fremtid for kristne i Pakistan.

Med en befolkning på mer enn 180 millioner er Pakistan verdens sjette mest folkerike land, og det nest største muslimske land etter Indonesia. 97% av befolkningen er muslimsk. I underkant av 80% er sunnimuslimer, 20% shia. Hinduer utgjør 1.85%, kristne 1.6% og sikher 0.04%.