Paven til Tyrkia: økumenikk og interreligiøs dialog

null
Tyrkia tar imot pave Frans
(Foto: Elise Harris)

Pave Frans landet fredag morgen i Ankara for et tre dager langt besøk til Tyrkia. Landets rundt 53 000 katolikker er en bitteliten minoritet i det sunnimuslimske landet med 75 millioner innbyggere. 

Pavens besøk inkluderer møter med landets politiske og religiøse ledere, men høydepunktet er dog møtet med den ortodokse patriarken Bartolomeus. De to kirkelederne har med tiden utviklet et personlig vennskap etter to tidligere møter i Vatikanet, og sist i en økumenisk vesper i Det hellige land der de også undertegnet en felleserklæring.

Besøket starter fredag ved mausoleumet til den tyrkiske republikkens far, Kemal Ataturk, deretter samtaler med statsminister Ahmet Davutoglu, president Recep Tayyip Erdogan og landets religionsminister.

Lørdag besøker Frans Den blå moské, Istanbuls største og mest storslåtte moské, samt Hagia Sophia – den tidligere basilikaen som ble gjort om til moské etter ottomanernes beleiring av byen i 1453. I dag er Hagia Sophia imidlertid et museum.

Anerkjenner ikke Kirken. Tyrkia anerkjenner kun fire trossamfunn som juridiske entiteter: sunni-islam, den gresk-ortodokse kirke, den armenske apostoliske kirke og jødedom. Andre trossamfunn, som den katolske og protestantiske, tolereres allikevel i praksis, men med sterke restriksjoner.

– Juridisk sett eksisterer faktisk ikke Den katolske kirke i Tyrkia. Dette medfører dog ikke spesielle problemer i hverdagen for vanlige troende, men det gjør ting vanskelig for Kirken som institusjon, sier mgr. Louis Pelâtre, apostolisk vikar i Istanbul til AsiaNews.

Paven ventes å gi en håndsrekning til alle kristne i regionen som har blitt hardt rammet av de pågående konfliktene i Irak og Syria. Hele to millioner flyktninger befinner seg i dag i Tyrkia, mange av disse er kristne som bor i kummerlige forhold i Istanbuls forsteder. Noen av flyktningene skal være håndplukket til å møte Frans da han lørdag ettermiddag feirer messe i Den Hellige Ånds katedral i Istanbul, før møte med patriark Bartolomeus for samtaler.

Søndag 30. november er forøvrig minnedagen for Den hellige apostelen Andreas, skytshelgen for patriarkatet Konstantinopel. Dette markeres med messe i patriark-kirken St. Georg, deretter undertegner paven og patriarken en fellesuttalelse.

Offisielt program på Vatikanets nettside.