Sr. Helene van der Linden feiret 60 års klosterjubileum

60 års klosterjubileum sr Helene CBSøndag 16. november var det 60 år siden sr. Helene van der Linden CB avla sine løfter i Carolus Borromeussøstrenes kongregasjon i 1954. De evige løftene ble avlagt i kongregasjonens hus på Hamar den gang, ikke lenge etter at sr. Helene var sendt for å gjøre tjeneste i Norge. På grunn av øynene, som ikke var 100 prosent, ble det ikke Indonesia, men Skandinavia som skulle bli hennes misjonsområde.

Den 4. oktober 1957 ankom hun St. Torfinn menighet i Hamar for å arbeide som førskolelærer i søstrenes barnehage. Forholdene var kummerlige, barnas stoler var laget av margarinkasser og lokalene var et tidligere skomakerverksted. Etter to år kunne barnehagen flytte inn i nye lokaler. Tilsammen 10 år var sr. Helene førskolelærer i Hamar før hun ble flyttet til søstrenes kommunitet i Kristiansund i 1967. Her skulle hun bli eneste søster i St. Sunniva barnehage. De andre seks søstrene arbeidet på søstrenes hospital. Bare to år ble sr. Helene i Kristiansund før hun var sårt trengt til oppgaver ved Veståsen barnehage på Eikeli i Bærum i 1969. Her var det også hennes hjerte ble plantet og hit går fortsatt tankene ofte.

I hele 28 år tjenestegjorde sr. Helene i Norge før kongregasjonen bestemte at hun skulle flytte til Danmark. I 1985 ankom hun Ringsted og i 1988 gikk ferden videre til Kalundborg før hun til slutt ankom Esbjerg. Her var hun i kommunitet med sr. Regine og sammen med stedets sogneprest sørget de for god pastoral omsorg for menighetens mange medlemmer.

Etter 21 år i Esbjerg, på grunn av alderdom og ikke minst etterhvert manglende syn, ble det bestemt at sr. Helene, sammen med sr. Regine skulle flytte til søstrenes moderhus og aldershjem i Maastricht. Her bor de begge fortsatt, sammen med nesten 100 andre søstre som har tjent kongregasjonen i mange år. Også andre søstre som har tjenestegjort i Norge bor her: sr. Ruth har bodd og arbeidet i Hamar, Molde og Ålesund, i tilsammen 38 år; sr. Gertrude har bodd og arbeidet i Hamar og Molde i tilsammen 32 år; sr. Hilde har bodd og arbeidet i Molde og Hamar i hele 40 år, de siste 30 årene i Hamar; sr. Elisabeth har bodd og arbeidet i Hamar og Ålesund i tilsammen fire år.


Tirsdag 18. november ble sr. Helene høytidelig feiret med besøk av venner og bekjente, fra Nederland og Danmark og meg selv fra Norge. Sr. Helene er yngst av 16 barn og gleden var stor over at hennes eneste gjenlevende bror på 93 år var også med på feiringen.

p. Sigurd Markussen

Generalvikar i Tromsø stift