Mosul: ISIL bruker kirker som fengsler

Terrorgruppen ISIL har tatt i bruk forlatte kirker i Mosul som fengsler, skriver nyhetsbyrået Fides.

Ifølge rapporter fra den nord-irakiske byen skal den gamle kaldeiske kirken Den uplettede unnfangelse være blant kirkene der ISIL holder folk fanget. Kvinnelige fanger holdes i St. Georg-klosteret, og det fryktes at disse i tillegg utsettes for seksuelle overgrep.

Mandag 24. november sprengte forøvrig ISIL et kloster tilhørende de kaldeiske Søstrene av Det Hellige Hjerte i Mosul, etter tidligere å ha brukt bygningen som logistikkbase.

LES OGSÅ:  Et stille rop fra våre søstre i Irak

— Jihadistene fra kalifatet har okkupert alle kirkene, mange av disse er svært gamle. Blant våre mange bekymringer er frykten for at en mulig militæraksjon for frigjøring av Mosul vil vurdere kirkene som et mål, da de er logistikkbaser for jihadistene. Ødeleggelsen av disse eldgamle kirkene vil selvsagt være et uopprettelig tap for oss, sier kaldeiske fr. Rebwar Audish Basa.

Enkelt å hjelpe. Før ISIL overtok kontrollen over Mosul i juni var byen hjemstedet for rundt 40 000 kristne, med flere klostre og gamle kirker. Blant dem som flyktet var dominikanerinnene av Katarina av Siena, som nå holder til i den kurdiske byen Erbil. Her gjør de sitt beste for både å holde liv i ordenen, samt hjelpe de tusenvis av flyktninger som trenger materiell og åndelig hjelp. Søstrene forteller om store sosiale problemer blant flyktningene, og har ved hjelp av pengegaver blant annet satt opp campingvogner og delt ut tepper og madrasser til nødlidende i vinterkulda.

Du kan enkelt støtte søsterenes arbeid gjennom Caritas Norges egen donasjonsside, eller benytte gavekontoen 8200.01.93433. Merk innbetalingen «ERBIL».