Pave Frans: Barnegråt forstyrrer ikke messen

nullRoma, 15.12.2014 (KI/KAP) – Ikke gråtende småbarn, men kirkegjengere som beklager seg over dem, er etter pave Frans’ mening helt urimelig: «Jeg blir svært forstyrret når et barn gråter i kirken og det finnes mennesker som ikke vil bli forstyrret og sier at barnet må ut», sa han søndag kveld til foreldre til spedbarn og småbarn i et romersk sogn. Et barns tårer er «den beste preken», ifølge paven; «de er som Guds stemme; ikke jag dem ut av kirken». Det er normalt at barn gråter, lager bråk og løper omkring.

Paven sa dette ved et møte med foreldre til åtti nydøpte i forbindelse med et besøk i sognet San Giuseppe all’Aurelio, som ble opprettet på 1960-tallet i Romas østlige utkant. Ved sitt besøk møtte paven også en gruppe sigøynere og kommunionsbarn og syke. Hos kommunionsbarna mintes paven sin egen første kommunion for sytti år siden. Den gangen måtte man før messen ikke en gang drikke en slurk vann, fortalte han. Først pave Pius XII (1939-58) befridde de troende fra dette «diktaturet». Han oppfordret barna til å huske dagen for deres første kommunion hele livet og på hver årsdag for kommunionen gå til skrifte og kommunion.

I sin preken gikk paven mot en mentalitet av stadig klaging. Det å alltid klage over alt man ikke har, er ikke kristelig, sa paven. En kristen må kunne si takk til Gud. «Det gjør vondt når man treffer på kristne med et forbitret ansiktsuttrykk».

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)