Vatikanet: Den argen­tinske kurie­kardinalen Mejía (91) død

nullVatikanet, 9.12.2014 (KI/KAP) – Kardinal Jorge Maria Mejía, argentiner og tidligere leder for Vatikanets arkiv og bibliotek, døde natt til tirsdag i Roma i en alder av 91 år. Mejía var en av de fremste skikkelsene i dialogen mellom Vatikanet og jødene etter Andre Vatikankonsil (1962-65).

Pave Frans besøkte sin landsmann på et romersk sykehus to dager etter sitt valg den 15. mars 2013, hvor kardinal Mejía ble behandlet etter et hjerteinfarkt. I et kondolansetelegram til Mejias pårørende minnet paven om kardinalens langvarige tjeneste i kurien, men også det «langvarige vennskapet» mellom Mejía og ham selv.

Mejía ble født den 31. januar 1923 i Buenos Aires, og han var fra 1977 til 1986 sekretær for Den pavelige kommisjonen for de religiøse forbindelsene til jødedommen. I denne funksjonen bidro han vesentlig til forberedelsene til den hellige pave Johannes Paul IIs (1978-2005) synagogebesøk i Roma i 1986.

Mejía var fra 1998 til 2003 «Arkivar og bibliotekar for Den hellige romerske kirke». Før det var han visepresident for Den pavelige kommisjonen for rettferdighet og fred og deretter sekretær for Bispekongregasjonen. I 2001 ble Mejía tatt opp i kardinalkollegiet. Også etter sin pensjonering koordinerte han kontaktene mellom Vatikanet og Overrabbinatet i Jerusalem.

Etter kardinal Mejías død teller kardinalkollegiet 208 medlemmer, hvorav 112 er yngre enn åtti år og dermed har stemmerett ved et pavevalg.

Rekviemmessen for Mejía feires torsdag i Peterskirken under ledelse av kardinalkollegiets dekanus Angelo Sodano. Som vanlig ved bisettelser av kardinaler er paven med på slutten av messen og tildeler velsignelsen.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)