Vatikanet: Kardinal Tauran ny Camerlengo

nullVatikanet, 20.12.2014 (KI/KAP) – Den franske kuriekardinalen Jean-Louis Tauran (71) ble den 20. desember 2014 utnevnt av pave Frans til ny «Camerlengo i den hellige romerske Kirke» etter kardinal Tarcisio Bertone (80). Dermed vil han få en betydelig rolle i Vatikanet i tilfelle paven dør eller abdiserer og frem til valget av en etterfølger. Camerlengoen (kammerherre) er blant annet ansvarlig for forberedelsen av pavevalget i et konklave og forvaltningen av de pavelige eiendommer under den såkalte sedisvakansen.

Tauran har siden 2007 vært president for Det pavelige råd for interreligiøs dialog. Han kunngjorde den 13. mars 2013 valget av kardinal Jorge Mario Bergoglio og den nye pavens navn Frans fra balkongen på Peterskirken. Vervet som Camerlengo var kardinal Bertones siste embete i Vatikanet etter han fylte åtti år i desember. Til visecamerlengo utnevnte paven lederen for den pavelige diplomatskolen, erkebiskop Giampiero Gloder (56), som etterfølger erkebiskop Pier Luigi Celata (77). Vise-camerlengoen overtar spesielle oppgaver under en sedisvakans etter en paves død. Han bistår Kirkens camerlengo når det offisielt slås fast at paven er død og ved forseglingen av de pavelige gemakker. Dessuten er han ansvarlig for å forberede bisettelsen.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)