Vatikanet: Klart for nye hellige og ærverdige

nullVatikanet, 7. desember 2014 (KI/KAP/VIS) – Lørdag ettermiddag den 6. desember 2014 mottok pave Frans Helligkåringskongregasjonens prefekt, kardinal Angelo Amato SDB, i en privat audiens. Under audiensen ga paven kongregasjonen autorisasjon til å promulgere åtte nye dekreter, som ble offentliggjort den 7. desember:

Det er godkjent tre mirakler på forbønn av tre salige, noe som åpner veien for snarlige helligkåringer. Det gjelder:

  • Den salige Johanna Emilie de Villeneuve, grunnlegger av kongregasjonen «Søstre av den uplettede unnfangelse» (Soeurs de Notre-Dame de l'Immaculée Conception), født den 9. mars 1811 i Toulouse i Haute-Garonne i Frankrike, død den 2. oktober 1854 i Castres i Tarn i Frankrike, saligkåret den 5. juli 2009.
  • Den salige Maria Alfonsina Danil Ghattas (født Sūltanah Maryam), medgrunnlegger av kongregasjonen «Søstre av Den hellige Rosenkrans av Jerusalem av latinerne» eller Rosenkranssøstrene (Rosary Sisters – RS), født den 4. oktober 1843 i Jerusalem i Palestina, da en del av det osmanske riket, død den 25. mars 1927 i Ain Karim i Jerusalem i Palestina, da et britisk mandatområde, saligkåret den 22. november 2009.
  • Den salige Maria Baouardy [Bāwardī] (ordensnavn: Maria av Den korsfestede Jesus), ordenssøster OCD, født den 5. januar 1846 i Abellin (Zabulon) i Palestina, da en del av det osmanske riket, død den 26. august 1878 i Betlehem i Palestina, saligkåret den 13. november 1983.

I tillegg har fem personer fått sine «heroiske dyder» anerkjent og blitt erklært Venerabilis («Ærverdige»), noe som betyr at bare et mirakel på deres forbønn gjenstår før de kan saligkåres. Det gjelder:

  • Guds tjenerinne Fransiska Paula Prestigiacomo (ordensnavn: Carmela av Jesus), grunnlegger av «Instituttet Søstre av Jesus hellige Hjerte av Det inkarnerte Ord» (Istituto delle Suore del Sacro Cuore del Verbo Incarnato – SCVI), født den 15. oktober 1858 i Palermo i Italia, død den 14. desember 1948 i Roma.
  • Guds tjenerinne Maria Séiquer Gayá, grunnlegger av «De apostoliske søstre av Den korsfestede Kristus» (Las Hermanas Apostólicas de Cristo Crucificado), født den 12. april 1891 i Murcia i Spania, død den 17. juli 1975 samme sted.
  • Guds tjenerinne Antonia Hasmandová (ordensnavn: Maria Vojtěcha), ordenssøster og generalsuperior i kongregasjonen «Barmhjertige søstre av St Karl Borromeus» (Congregatio Sororum Misericordiae Sancti Caroli Borromaei – SMCB), født den 25. mars 1914 i Huštěnovice i Uherské Hradiště i daværende Østerrike-Ungarn, død den 21. januar 1988 i Znojmo-Hradiště i Znojmo i daværende Tsjekkoslovakia.
  • Guds tjenerinne Praxedes Fernández García de Fernández, gift legkvinne i bispedømmet Oviedo, medlem av legdominikanerne, født den 21. juli 1886 i Puente la Luisa i Sueros i Asturias i Spania, død den 6. oktober 1936 i Oviedo i Asturias i Spania.
  • Guds tjenerinne Elisabeth Tasca, gift legkvinne i bispedømmet Vicenza i Italia, født den 24. april 1899 i San Zenone degli Ezzelini i Treviso i Italia, død den 3. november 1978 i Vò di Brendola i Vicenza i Italia.

Kathpress / Vatican Information Service / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)