Vatikanet: Pave Frans kreerer nye kardinaler i februar 2015

nullVatikanet, 11.12.2014 (KI/KAP) – Pave Frans vil kreere nye kardinaler i februar 2015. Vatikanets talsmann Federico Lombardi meddelte torsdag at konsistoriet skal holdes fra 14. til 15. februar i Vatikanet.

Antallet kardinaler under åtti år, som har stemmerett ved pavevalg, skal ikke overstige 120. I dag er 112 av de til sammen 208 kardinalene under åtti år. Frem til konsistoriet fyller enda to kardinaler åtti år, slik at antallet valgberettigete vil være 110. Paven kan da utnevne opp til ti nye kardinaler, pluss fortjenstfulle teologer over åtti år, slik det er vanlig. Eventuelle dødsfall blant kardinalene under åtti år vil kunne øke antallet nye kardinaler.

Pave Frans har tidligere holdt et konsistorium i februar 2014, hvor han kreerte nitten nye kardinaler, hvorav seksten under åtti år. I tillegg til noen innehavere av viktige stillinger i kurien var vekten i forrige konsistorium lagt på Latin-Amerika.

Tradisjonelt skjer kreeringen av nye kardinaler den 22. februar, den liturgiske festen for Kathedra Petri. Men ettersom denne datoen i år kommer etter Askeonsdag og dermed faller i fastetiden, blir konsistoriet i 2015 skjøvet frem.

Å spå navnet på de nye kardinalene er denne gang vanskeligere enn noensinne. Forrige gang ble bare en kanadier kreert fra Nord-Amerika, og ingen fra USA. Dessuten var bare en av kardinalene italiener (når vi ser bort fra kurien), og det var fullstendig overraskende Gualtiero Bassetti av Perugia, mens de «sikre» kardinalsetene Venezia og Torino fortsatt er uten kardinal.

Fra kurien ventes denne gangen bare den nye lederen for Vatikanets «høyesterett», Den apostoliske signatur, franskmannen Dominique Mamberti (62), å få den røde hatten. Resten av de hatteløse kurielederne må nok vente på den lenge etterlengtede kuriereformen, som nå ikke forventes før i 2016.

Ellers blir det ren spekulasjon om pave Frans denne gang vil se til de gamle kardinalsetene Brussel, Lisboa, Dublin, Madrid eller Sevilla. Det samme gjelder en patriark fra en av de katolske østkirkene eller fra USA, hvor erkebiskopene av Detroit, Los Angeles eller Philadelphia var med i spekulasjonene for ett år siden. Dessuten ventes det nye kardinaler fra Asia og Afrika, og kanskje den nye erkebiskopen av Sydney i Australia, dominikaneren Anthony Colin Fisher (54), som har overtatt etter kardinal George Pell (73).

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)