Pave Frans helligkåret Josef Vaz på Sri Lanka

nullColombo, 14. januar 2015 (KAP/Colombo Gazette/KI) – Pave Frans helligkåret i natt (norsk tid) den hellige Josef Vaz (1651-1711) og gjorde ham dermed til Sri Lankas første helgen. Helligkåringen skjedde i The Galle Face Green i Colombo, en fem hektar stor urban park som strekker seg fem kilometer langs kysten i hjertet av finans- og forretningsdistriktet i Colombo, opprinnelig brukt til hesteløp og golf, men også cricket, polo, fotball, tennis og rugby. På samme sted ble Vaz saligkåret av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005) for temmelig nøyaktig tyve år siden, den 21. januar 1995. Flere hundre tusen mennesker var til stede ved messen, og regjeringen hadde utropt onsdag til helligdag i anledning helligkåringen.

Josef Vaz (pt: José) ble født i 1651 i Goa, som da var Portugisisk, men han valgte å arbeide i Sri Lanka (som da het Ceylon) under forfølgelse av katolikker av de nederlandske koloniherrene, som var kalvinister. Han gis æren for å ha gjenopplivet den katolske tro i landet. Vaz berget og utvidet helligdommen for Vår Frue i Madhu, en av de fem offisielt kronede Maria-helligdommene i Kirken. Den ble kronet for sin berømmelse for mirakler og for valfarter i 1924, selv før Fátima.

Han er den første ikke-europeiske innfødte i moderne tid til å grunnlegge en misjon og kirke i et land i Den tredje verden, til å grunnlegge en fullstendig innfødt katolsk religiøs kongregasjon og til å ha blitt gitt den offisielle tittelen Apostel (for Kanara og Sri Lanka) av Kirken for sitt arbeid for å redde Kirken.

Pave Frans valgte også ved denne anledning å helligkåre en person uten det ellers nødvendige andre miraklet på ans forbønn. Han brukte den samme prosessen da han helligkåret pave Johannes XXII (1958-63) og flere andre. Han har også lovet å gi Asia flere helgener.

På ettermiddagen lokal tid reiste paven i helikopter til norddelen av Sri Lanka, som lenge var preget av borgerkrig (1983-2009). Der vi han i Maria-helligdommen i Madhu med familier fra de tidligere fiendene tamiler og singalesere for forsoning og fred. Frans er den første paven som besøker området for denne tidligere konflikten, hvor anslagsvis 80 000 til 100 000 mennesker ble drept. Torsdag reiser paven videre til Filippinene.

Kathpress / Colombo Gazette / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)