«Ultra-lefebvrist» Williamson vigslet ny biskop

nullBrasilia-Roma, 18.3.2015 (KI/KAP/KNA) – Den britiske ultra-lefebvristen og holocaust-fornekteren Richard Williamson (75) vil ifølge informasjoner på tradisjonalistiske blogger vigsle en eller flere nye biskoper. Disse vigslene, som etter katolsk kirkerett er ulovlige, men gyldige, skal finne sted torsdag den 19. mars 2015 i det brasilianske benediktinerklosteret Santa Cruz i Nova Friburgo, opplyser bloggen Rorate Caeli onsdag.

Kandidat skal være franskmannen Jean-Michel Faure (73), Williamsons etterfølger som leder for presteseminaret i La Reja i Argentina. Han ble i 1977 presteviet av grunnleggeren av prestebrorskapet St Pius X (FSSPX), erkebiskop Marcel Lefèbvre (1905-91). I 2013 brøt han, i likhet med Williamson i 2012, med den nåværende generalsuperioren for Pius-brødrene, sveitseren Bernard Fellay (57), som i Williamsons og Faures øyne er alt for kompromissvillig overfor Roma.

Den latinamerikanske tradisjonalist-bloggen Non possumus nevner som en annen kandidat den tradisjonalistiske dominikaneren Frère Innocent-Marie. Det skismatiske fellesskapet som han var med på å grunnlegge i Avrille i 1977, gikk i 2014 også ut av FSSPX etter en strid med Pius-brødrene. Innocent-Marie, som har det borgerlige navnet Jean-François Chassagne, var tidligere leder for den franske katolske ungdomsbevegelsen (MJCF). Han ble presteviet av erkebiskop Lefèbvre i Ecône i 1982. Hans fellesskap er ikke anerkjent av dominikanerordenen.

Dersom Williamson, som fikk sin ekskommunikasjon opphevet i 2009 sammen med de tre andre SSPX-biskopene som en forsoningsgest fra pave Benedikt XVI (2005-13), vil pådra seg en ny automatisk ekskommunikasjon (latae sententiae) dersom han foretar nye ulovlige bispevielser uten pavens tillatelse. Ekskommunikasjonen vil også ramme enhver som lar seg bispevie på denne måten.

Tilføyelse den 19. mars, festen for den hellige Josef: Richardson gjennomførte den bebudede bispevielsen av Jean-Michel Faure og pådro seg dermed automatisk ekskommunikasjon. Vatikanet har ikke kommentert hendelsen. Williamson karakteriserte i en epost av 28. februar 2015 til sine tilhengere Den katolske kirke i Roma som et «nattergalrede som urettmessig er okkupert av modernistiske gjøker».

Kathpress / Catholic News Service / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)