Vatikanet: Kardinal Versaldi ny prefekt for Utdannings­kongregasjonen

Vatikanet, 31.3.2015 (KI/KAP) – Kardinal Giuseppe Versaldi (71), fra 2011 president for prefekturet for Den hellige stols økonomiske anliggender, er utnevnt av pave Frans til ny prefekt for Kongregasjonen for katolsk utdannelse. Han etterfølger den polske kardinalen Zenon Grocholewski, som allerede sist høst nådde aldergrensen på 75 år. Han har ledet kongregasjonen som er ansvarlig for det katolske skole- og høyskolevesenet, siden 1999, og var dermed den lederen av en kurieavdeling som har sittet lengst i embetet. Ved nyorganiseringen i oktober 2010 ble ansvaret for presteseminarene overført til Kleruskongregasjonen.

Oppgavene til økonomiprefekturet, som Versaldi har ledet siden september 2011, går i forbindelse med nyorganiseringen av Vatikanets økonomiske styring over til økonomisekretariatet.

Giuseppe Versaldi ble født den 30. juli 1943 i Villarboit i den norditalienske regionen Piemonte. Han var i mange år professor i kirkerett og psykologi ved Det pavelige universitetet Gregoriana.. Fra 2007 til han ble kalt til Vatikanet, ledet han som biskop bispedømmet Alessandria. Før det var han i tretten år generalvikar i dette lille bispedømmet. Han ble presteviet i 1967. Pave Benedikt XVI tok ham opp i kardinalkollegiet i februar 2012. 

Zenon Grocholewski ble født den 11. oktober 1939 i Bródki i erkebispedømmet Poznan, og i den hellige pave Johannes Paul IIs pontifikat (1978-2005) var han etter den pavelige privatsekretæren (nå kardinal) Stanislaw Dziwisz en av de mest innflytelsesrike polakkene i Vatikanet. Han kom til kurien i 1972, og i 1980 ble han sekretær for Det høyeste tribunal av den Apostoliske Signatur, og i 1998 prefekt. I 1999 utnevnte pave Johannes Paul II den polyglotte og høyt utdannete kirkejuristen til prefekt for Utdanningskongregasjonen.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)