USA: Kardinal Francis George OMI av Chicago (78) død

Washington, 18.4.2015 (KI/KAP/KNA) – Den amerikanske kardinalen Francis George døde fredag den 17. april 2015 i en alder av 78 år. Den tidligere erkebiskopen av Chicago har lenge vært rammet av nyrekreft. George ledet det tredje største bispedømmet i USA fra 1997 til 2014. Fra 2007 til 2010 var han president for den amerikanske bispekonferansen.

Ved årsskiftet avbrøt kardinalen sin kreftterapi. Han hadde frivillig meldt seg som testperson for et ennå ikke tillatt medikament, men det viste seg at det ikke hadde noen effekt på ham. De behandlende legene erklærte at selv om ikke kardinalen ble hjulpet, kunne testresultatene hjelpe andre kreftpasienter.

I september 2014 innvilget pave Frans hans avskjedssøknad av aldersgrunner. I midten av november ble hans etterfølger Blase Cupich innsatt i embetet. George er den første biskopen i bispedømmet Chicagos 124-årige historie som ikke døde i embetet.

Francis George ble født den 16. januar 1937 i Chicago. Etter å ha gått på en ordensskole drevet av Oblatmisjonærer (Oblati Mariae Immaculatae – OMI), trådte han selv inn i ordenen. Som generalvikar for sin orden arbeidet han fra 1974 til 1986 i Roma. I 1990 ble han bispeviet. Frem til 1996 var George biskop av Yakima i delstaten Washington og deretter erkebiskop av Portland i Oregon. I 1998 kreerte den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005) ham til kardinal.

Etter Georges død har kardinalkollegiet 223 medlemmer, hvorav 121 er under åtti år og dermed stemmeberettigede ved pavevalg. Men allerede søndag den 19. april blir de bare 120, da erkebiskop emeritus Justin Francis Rigali av Philadelphia fyller åtti år.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)