Velkommen til HARAMSEMINARET 2015: Kan kunsten frelse oss?

10. juni kl.19:00-22:00. Sted: Litteraturhuset.

ARRANGØR: ST DOMINIKUS KLOSTER OG TANKESMIEN SKAPERKRAFT


Arnfinn Haram”Av den sterke litteraturen lærer en å dø, ikke å leve”, sier Jon Fosse. Kunsten kan sprenge rammen for det moderne individet og lede til en større virkelighet. Er det kunsten som skal frelse oss i vår vestlige kultur hvor dåpstallene går ned og organisert religiøsitet er på tapersiden?

Dominikanerpater Arnfinn Haram levde i spenningsfeltet mellom en forankret kristentro og et åpent kultursyn. Gjennom innledning ved forfatter og musikkelsker Alf van der Hagen og panelsamtale med inviterte gjester spør vi: Hvor er Gud i kunsten? Klarer litteraturen, musikken og kunsten seg uten religion? Kan kunsten erstatte religion?

  • Åpning ved dominikanerpater Haavar S. Nilsen OP
  • Personlig vitnesbyrd fra Alf van der Hagen: Fra Ungdom i Oppdrag via Vagant til Johann Sebastian Bach.

Panelsamtale:


Alf van der Hagen
Solveig Slettahjell
Sr Ragnhild Marie Bjelland O.P
Øivind Varkøy
Ståle Johannes Kristiansen

Alf van der Hagen var ansvarlig redaktør og i Morgenbladet 2003-2012. Han har utgitt flere bøker, blant annet samtaler med norske forfattere i bøkene Dialoger (1993, 1996, 2000); Dag Solstad. Uskrevne memoarer (2012) og Kjell Askildsen. Et liv (2014). Som redaktør i De norske Bokklubbene (1996-2003) grunnla han seriene Bokklubbens kulturbibliotek, Verdens hellige skrifter og Verdensbiblioteket. For tiden skriver han en bok om Johann Sebastian Bachs kantater.

Ståle Johannes Kristiansen har særlig arbeidet med kristen teologi i forhold til litteratur og kunst, og har skrevet doktoravhandling om kirkefedrenes teologi og Jean-Luc Marions kunstfilosofi (Universitetet i Bergen). Han er redaktør i det katolske årsskriftet SEGL og har utgitt flere bøker, blant annet Fra Dante til Umberto Eco (2007) og Moderne teologi (2008).

Søster Ragnhild Marie Bjelland er dominikanernonne og bor på Katarinahjemmet i Oslo. Hun har hovedfag i sang og er utdannet operasanger fra Statens Operahøyskole. Hun er ansvarlig for liturgien på Katarinahjemmet og har arbeidet med salmebøker og tidebønnsbøker i tillegg til å være foredragsholder.

Solveig Slettahjell er en veteran innenfor norsk jazz, og har gitt ut mange utgivelser i løpet av årene. Den siste utgivelsen er den kritikerroste platen "Arven", som viderefører den norske salmetradisjonen.

Øivind Varkøy er forskningsleder og professor i musikkpedagogikk ved Norges musikkhøgskole, og professor II i musikkvitenskap ved Örebro universitet. Han har gitt ut en rekke bøker og artikler, nasjonalt og internasjonalt, og har de senere årene vært særlig opptatt av problematikk knyttet til musikk og kunst i et nytteperspektiv.