Vatikanet: Åtte nye ærverdige

nullVatikanet, 17. juli 2015 (KI/KAP/VIS) – Om ettermiddagen torsdag den 16. juli 2015 mottok pave Frans Helligkåringskongregasjonens prefekt, kardinal Angelo Amato SDB, i en privat audiens. Under audiensen ga paven kongregasjonen autorisasjon til å promulgere åtte nye dekreter, som ble offentliggjort den 17. juli:

Åtte personer har fått sine «heroiske dyder» anerkjent og blitt erklært Venerabilis («Ærverdige»), noe som betyr at bare et mirakel på deres forbønn gjenstår før de kan saligkåres. Det gjelder:

  • Guds tjener Andreas Sjeptytskyj (ukr: Andrij) (født Roman Maria Aleksander) (ukr: Рома́н Марі́я Алекса́ндр Шепти́цький) OBas (Ordo Basilianus), storerkebiskop av Leopolis (ukr: Lviv; ty: Lemberg; pl: Lwów; ru: Lvov) for ukrainerne, metropolitt av Halych (Galicia), født den 29. juli 1865 i Prylbytsji (pl: Przyłbice; ru: Prilbitsji; ty: Prylbytschi) i Galicia, da i det habsburgske kongeriket Galicia og Lodomeria (nå i Ukraina), død den 1. november 1944 i Lvov i Sovjetunionen (nå Lviv i Ukraina). Han ledet Den ukrainsk-katolske kirke fra 1901 til sin død i 1944.
  • Guds tjener Josef Carraro (it: Giuseppe), biskop av Verona (1958-78), født den 26. juni 1899 i Mira i provinsen Venezia i regionen Veneto i Nord-Italia, død den 30. desember 1980 i Verona i regionen Veneto.
  • Guds tjener Augustin Ramírez Barba (sp: Agustín), sekularprest, grunnlegger av kongregasjonen «Herrens tjenerinner av barmhjertigheten» (Las Siervas del Señor de la Misericordia – SSM), født den 27. august 1881 i San Miguel el Alto i delstaten Jalisco i Mexico, død den 4. juli 1967 i Tepatitlán i Jalisco.
  • Guds tjener Simplician av Jesu fødsel (it: Simpliciano della Natività) (født Aniello Francesco Saverio Maresca), prest OFM, grunnlegger av kongregasjonen «Fransiskanersøstre av Jesu og Marias hellige hjerter» (Suore Francescane dei Sacri Cuori – SFSC), født den 11. mai 1827 i Meta di Sorrento i Napoli i Campania i Sør-Italia, død den 25. mai 1898 i Roma.
  • Guds tjenerinne Maria del Rifugio Aguilar y Torres, enkefru Cancino, grunnlegger av kongregasjonen «Mercedariersøstre av Det helligste sakrament» (Mercedarias del Santísimo Sacramento – HMSS), født den 21. september 1866 i San Miguel de Allende i delstaten Guanajuato i Mexico, død den 24. april 1937 i Mexico By (Ciudad de México).
  • Guds tjenerinne Maria Teresa Dupouy Bordes, ordenssøster i «Selskapet av Jesu hellige Hjerte» (Societas Religiosarum Sanctissimi Cordis Iesu – RSCJ) og grunnlegger av kongregasjonen «Misjonssøstre av Jesu og Marias hellige hjerter» (Religiosas Misioneras del Sagrado Corazón de Jesús y María – MSCJ), født den 6. mai 1873 i Saint Pierre d’Irube i departementet Pyrénées-Atlantiques i regionen Aquitania i Sør-Frankrike, død den 26. mai 1953 i San Sebastián (ba: Donostia) i provinsen Guipúzcoa (ba: Gipuzkoa) i Baskerland (ba: Euskadi; sp: País Vasco) i Nord-Spania.
  • Guds tjenerinne Elisa Miceli, grunnlegger av instituttet «Landsens kateketsøstre av Jesu hellige hjerte» (Suore Catechiste Rurali del Sacro Cuore – SRSC), født den 12. april 1904 i Longobardi i provinsen Cosenza i regionen Calabria i Sør-Italia, død den 19. april 1976 i Frascati i provinsen Roma i regionen Lazio i Italia.
  • Guds tjenerinne Isabel Méndez Herrero (Sor Isabel de María Inmaculada), ordenssøster i kongregasjonen «St Josefs tjenerinner» eller Siervas de San José (Congregatio Sororum Servarum a Sancto Ioseph – SSJ), født den 30. august 1924 i Castellanos de Moriscos i provinsen Salamanca i Castilla y León i Spania, død den 28. desember 1953 i Salamanca.

Den ukrainsk-katolske («unerte») storerkebiskopen av Lviv, Andrij Sjeptytskyj (1865-1944), som reddet jøder fra Holocaust og samtidig hilste velkommen opprettelsen av en ukrainsk SS-divisjon, rykker med dette nærmere en saligkåring. Men ettersom han ikke døde som martyr, behøves det et godkjent mirakel på hans forbønn før han kan saligkåres. Hans bror Klemens Sjeptytskyj (1869-1951) ble saligkåret som martyr i 2001. På bakgrunn av den pågående konflikten i Ukraina vurderer observatører dette skrittet som et bevisst tegn fra Vatikanet til den ukrainske befolkningen.

Sjeptytskyj var fra 1901 til 1944 erkebiskop av Lviv og metropolitt for den gresk-katolske kirke i Ukraina. I 1942 appellerte han ifølge Shoah Resource Center forgjeves til Reichsführer der SS, Heinrich Himmler, om at det ukrainske politiet ikke måtte brukes i jødeforfølgelsene. I tillegg gjemte han dusinvis av jøder i sin residens og i klostre. Samtidig gikk metropolitten som glødende ukrainsk nasjonalist inn for opprettelsen av en ukrainsk SS-divisjon til kampen mot Sovjetunionen.

Han døde den 1. november 1944, 79 år gammel, og han ble gravlagt i katedralen St Georg i Lviv, ikke lenge etter at Den røde arme frigjorde byen fra tysk okkupasjon i juli 1944. I 1958 ble saken for hans helligkåring igangsatt, men den stanset etter en inntrengende oppfordring fra den polske kardinal Stefan Wyszynski.

Kathpress / Vatican Information Service / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)