Pave Frans til Cuba og USA

Pave Frans går en travel tid i møte: Lørdag den 19. september setter "Shepherd One" kursen mot Cuba for et to dager langt besøk til øystaten. Deretter går turen videre til USA, nærmere sagt Washington og New York, før Verdensmøtet for familier i Philadelphia. I oktober venter bispesynoden om familien.

Reisen varer i ni hele dager, 19.-28. september, og blir dermed den lengste utenlandsreisen i Frans' pontifikat så langt.

Frans er den tredje pave som besøker Cuba i løpet av de siste 15 år. Sist ut var pave Benedikt XVI i 2012, som da blant annet møtte den cubanske revolusjonslederen Fidel Castro til en privat samtale – en samtale som pavens pressetalsmann i etterkant kunne avsløre dreide seg både om religion, forholdet mellom tro og fornuft og Guds plass i samfunnslivet.

Fidels bror og landets nåværende president, Raul Castro, tar imot paven når han lander i Havana lørdag. På Cuba skal Frans blant annet feire messe på Revolusjonsplassen i Havana og vesper i byens katedral. Han besøker også byen Holguin for en utendørsmesse, og ærer Cubas vernehelgen Vår Frue av barmhjertigheten i Santiago de Cuba. Besøket sammenfaller forøvrig med 100-årsjubileet for at pave Benedikt XV utropte jomfruen av El Cobre som Cubas skytshelgen.

USA. Hovedhensikten med dette besøket er deltagelsen ved Verdensmøtet for familier i Philadelphia. Det hele starter dog i Washington tirsdag der president Obama med familie tar imot paven. Deretter venter et hektisk program for 78 år gamle Frans: møte og samtaler med presidenten, tale til kongressen, møte med hjemløse i St. Patrick-kirken og helligkåringsmesse for den salige Junipero Serra i «Nasjonalhelligdombasilikaen for den uplettede unnfangelse».

I New York taler Frans til en samlet FNs generalforsamling den 25. september, 50 år etter at Paul VI fremførte den første pavelige tale noensinne til FNs hovedforsamling. Det blir også tid til en interreligiøs markering på Ground Zero, stedet for terrorangrepet den 11. september 2001, og messe i legendariske Madison Square Garden.

Men som før nevnt: høydepunktet for turen blir Verdensmøtet for familier i Philadelphia, et arrangement som i sin tid var et initiativ fra Den hellige Johannes Paul II, og arrangert første gang i Roma i 1994.

Kongressen avholdes hvert tredje år, og er verdens største samling av katolske familier, men åpent for alle – uansett alder og livssyn. Mottoet for årets møte er «Love is our mission: The family fully alive», og byr på foredrag, gudstjenester, utstillinger, rundbordskonferanser, debattmøter og workshops om familiespørsmål.

Pave Frans deltar de to siste dagene, og feirer blant annet avslutningsmessen på Benjamin Franklin Parkway, Philadelphias egen "Champs Elysees", der lokale myndigheter venter over en million deltagere.

Verdensmøtet for familier i Philadelphia blir en forsmak på høstens store happening i Vatikanet, nemlig bispesynoden om familien den 4.-25. oktober. Pave Frans går altså en hektisk tid i møte.

APOSTOLIC JOURNEY OF HIS HOLINESS POPE FRANCIS TO CUBA, THE UNITED STATES OF AMERICA AND VISIT TO THE UNITED NATIONS ORGANIZATION HEADQUARTERS on the occasion of his participation at the Eighth World Meeting of Families in Philadelphia | Vatican.va