Kaldeisk prest til Norge

Rooni Isshak Hanna YousifDen 7. november ankom  Rooni Isshak Hanna Yousif Oslo og Norge. Irakiske p. Yousif skal virke som sjelesørger for kaldeere i Oslo katolske bispedømme. Han er født 6. september 1964 i Alqosh, Irak, og tilhører det kaldeiske patriarkal-eparkiet Bagdad. Han ble diakonviet 16. januar 1987 og presteviet 21. juni 1987 av patriark Paul II Cheikho av Babylon for kaldeere. Han har virket som prest i Alqosh (1987–1992), Teleskuf (1992–1995 og 2013–2015), Bagdad (1995–2003 samt høsten 2015), Athen (2003–2009) og Stockholm (2009–2010). Årene 2010–2013 studerte han kirkerett ved Al Hikma-Universitetet i Beirut 

P. Yousif skal bo på Jessheim.

Flere kaldeiske messer

Den kaldeiske kirken er en av østkirkene ledet av en egen patriark og i fullt fellesskap med Roma. Kirken har sitt tradisjonelle kjerneland i Irak, men svært mange har de siste tyve år valgt å flykte. Også p. Yousif har fått føle forfølgelsene på kroppen, byen han tidligere virket i, Teleskuf, ligger i området på Ninive-sletten som ble erobret av ISIS, og nå er tømt for folk.

Sverige er det land i Norden med størst kaldeisk gruppe, og kaldeerne i Norge har hittil fått besøk av en prest fra Sverige for messefeiring. Mangeårig leder for St. Josef kirkeforening for kaldeere i Norge, Faraj Asmaro, opplyser til katolsk.no at fastboende kaldeisk prest i Norge er en gammel drøm som nå endelig går i oppfyllelse: "Vi har hatt regelmessige messer feiret av tilreisende prest, men har opplevd behovet for egen prest, ikke minst i forbindelse med ekteskap og dødsfall. I mange situasjoner kan språket være en barriere, og folk trenger å snakke med en prest på sitt morsmål." Faraj opplyser at det nå vil bli feiret månedlige kaldeiske messer i St. Birgitta i Fredrikstad  (første gang 29. november klokken 13) og St. Ansgar i Kristiansand (første gang 6. desember klokken 15) og i St. Johannes i Oslo (neste gang 13. desember klokken 13) Den kaldeiske patriarken, Louis Rafaël Sako, som i disse dager besøker Sverige, har ytret ønske om at p. Yousif også skal besøke kaldeere i Finland.