To kardinaler døde

Vatikanet, 10.12.2015 (KI/KAP) – To kardinaler, den ene bolivianer og mangeårig venn av pave Frans, Julio Terrazas Sandoval, samt italieneren Carlo Furno, tidligere stormester for ridderordenen av Den hellige grav i Jerusalem (1995–2007), døde onsdag den 9. desember 2015. Terrazas var 79 år gammel, mens Furno var 94.

Kardinal TerrazasTerrazas var fra 1991 til 2013 erkebiskop av Santa Cruz og mangeårig president for den bolivianske bispekonferansen, døde etter lengre tids sykdom onsdag kveld i Santa Cruz. Han ble født den 7. mars 1936 i Vallegrande og studerte i Cordoba og i Lille i Frankrike. Han trådte inn hos redemptoristene (Congregatio Sanctissimi Redemptoris – CSsR) og avla sine første løfter i 1957. Han ble presteviet i 1962. Da Che Guevara ble skutt i 1967 i nærheten av Terrazas’ hjemby Vallegrande og man anklaget den stedlige sognepresten for delaktighet, ble Julio Terrazas sendt dit som megler.

I de følgende årene ble Terrazas kjent som en talsmann for de fattiges rettigheter. Fra 1982 til 1991 var han biskop av Oruro, et av de fattigste bispedømmene i Sør-Amerika. I 2001 ble han kreert til kardinal av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Terrazas var den andre kardinal i Bolivias historie, og den første som stammet fra et latinamerikansk land.

Kardinalen måtte til slutt stadig behandles på sykehus på grunn av infeksjoner samt nyre- og hjerteproblemer. Terrazas og Bergoglio var nære venner helt fra deres felles seminartid i Argentina. Siste gang de møttes, var i juli under pavens reise til Bolivia, da Frans besøkte ham på sykehuset. Kardinalen var en kritiker av regjeringen til Evo Morales, noe som ga ham massiv kritikk fra politiske krefter.

Kardinal FurnoDen italienske kardinal Carlo Furno ble født den 2. desember 1921 i nærheten av Torino. Han tok doktorgrad i kirkerett og gikk i Den hellige stols diplomatiske tjeneste. Han virket blant annet som Vatikanets ambassadør i Peru, i Libanon og i Brasil. I 1995 meglet han i grensekonflikten mellom Peru og Ecuador. Til slutt representerte han Vatikanet fra 1992 til 1994 diplomatisk i Italia, en stilling som regnes som spesielt prestisjefull. Fra 1995 til 2007 var han stormester for ridderordenen av Den hellige grav i Jerusalem. I 1994 ble han kreert til kardinal. Fra 1997 til 2004 var Furno i tillegg erkeprest for Santa Maria Maggiore.

Etter kardinalene Terrazas’ og Furnos død teller kardinalkollegiet nå 216 medlemmer, hvorav 117 er under åtti år og stemmeberettigete ved et pavevalg.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)