Pave Frans' apostoliske reise til Mexico

På sin tolvte apostoliske reise skal pave Frans til Mexico. Mottoet for reisen er "Pave Frans: Barmhjertighetens og fredens misjonær". Paven drar fra Roma fredag 12. og er tilbake torsdag 18. februar. Den meksikanske presidenten, Peña Nieto, har gjentatte ganger bedt paven om å komme.

Mexico er et stort og urolig land. Det er fem ganger større enn Norge og har over hundre millioner innbyggere. Narkotikakrigen pågår fortsatt; ca. 70.000 mennesker har mistet livet i krigen siden 2006. Landet spiller en forholdsvis stor rolle i verdensøkonomien. Meksikansk kultur er særpreget, - både når det gjelder musikk, mat, dans og annet. Ca. 80 % av befolkningen er katolikker. Landet er en korridor for de mange fra Mellom- og Sør-Amerika som ønsker seg til USA.

Det er om kvelden fredag 12. februar at pave Frans kommer til å lande i Mexico by.

Lørdag vil han møte den meksikanske presidenten og senere de ca. 150 meksikanske biskopene. Så vil han dra til den store helligdommen for Vår Frue av Guadalupe og holde messe. Han har bedt om at det blir satt av tid til at han kan be foran bildet av Vår Frue av Guadalupe. Helligdommen besøkes årlig av millioner av mennesker.

Søndagsmessen vil paven feire i Ecatepec de Morelos i delstaten Mexico. Byen ligger på over 2000 meters høyde, og om natten kan det være kaldt. For at folk skal slippe å måtte reise og bli stående og vente om natten, vil messen ikke bli feiret før halv 12. Senere på søndag vil paven besøke et barnesykehus i Mexico by og møte noen kreftsyke barn.

Mandag er paven i delstaten Chiapas lengst sør i landet. I San Cristóbal de las Casas feirer han messe med representanter for urfolkene, spiser så middag med noen av dem, besøker katedralen og hilser på noen syke. I Tuxtla Gutiérrez møter han meksikanske familier og snakker med noen utvalgte familier om deres liv, håp og ønsker.

Tirsdag er paven i Morelia i delstaten Michoacán, der det er svært urolig på grunn av narkotikakrig. Bare i januar var det 52 mord der. Han vil feire messe på et stadion sammen med ca. tjue tusen prester og ordensfolk. Han vil møte barn som forbereder seg til sin første kommunion. Han vil møte ungdommer på en annen stadion.

Onsdag, som er den siste dagen i Mexico, drar paven til Ciudad Juárez i delstaten Chihuahua i nord. Ciudad Juárez ligger tvers overfor den amerikanske byen El Paso. Ciudad Juárez regnes som en av verdens farligste byer hovedsakelig på grunn av sin narkotikarelaterte vold. Der skal paven besøke en av Mexicos største fengsler. Han skal så møte arbeidslivet, - både arbeidstakere, arbeidsgivere og arbeidsledige. Reisen vil bli avsluttet med en stor messe på et tidligere messeområde ved grensegjerdet mot USA. Også på den andre siden av grensen, i USA, vil tusenvis av mennesker – mange av dem meksikanere – være med på messen og motta kommunion. Før messen vil paven be ved et kors ved grensegjerdet.

Med på reisen er statssekretæren Pietro Parolin, lederen i statssekretariatets første seksjon Giovanni Angelo Becciu og prefekten for den pavelige kommisjonen for Latinamerika Marc Quellet.

Her er reiseplanen på engelsk.

Vatikanradioens skandinaviske avdeling
Gjengitt med tillatelse