Avgårde til Polen

Avreise VUD 2016 NUKs gruppe.JPGGodt over 200 unge katolikker fra Norge reiste til Polen denne uken for å delta på et av verdens aller største eventer, Verdensungdomsdagene (WYD). 

Mange av ungdommene kom til Jessheim allerede mandag denne uken hvor de mottok forpleining fra menigheten og overnattet til tirsdag. Tirsdag ble det feiret pontifikalmesse i den nye kirken på Jessheim hvor biskop Bernt velsignet ungdommenes reise. Etter messe og gruppebilder på kirketrappen bar det av gårde til Gardermoen hvor intet mindre enn tre innsjekkingsskranker var skiltet med «SK 7109 WYD Krakow».

Høydepunkt

Messen med paven og verdensungdomsdagene er et høydepunkt for mange av verdens unge katolikker. Opp mot to millioner unge pilegrimer kommer ifølge arrangørene til å delta på avslutningsmessen søndag 31. juli.

Verdensungdomsdagene arrangeres nå hvert tredje år. Festivalen er tidligere blitt arrangert i byer som Rio, Manila, Sydney, Czestochowa, Paris, Roma og Buenos Aires. Den samler ungdom til blant annet bønn, diskusjoner om tro, samtaler med nye venner og festivalliv.

Les også: Pavens program i Polen under Verdensungdomsdagene

Les også: Pavens budskap til Verdensungdomsdagen 2016

I år skal alle møtes i Krakow. Selve verdensungdomsdagene er fra tirsdag 26. til søndag 31. juli.  En snau uke i forkant innkvarteres ungdommene hos vertsfamilier i og rundt Krakow. De blir kjent med andre katolikker og hverdagslivet i en polsk familie, og lærer en ny kultur og livet i menighetene å kjenne.

Bor på skole

Den norske gruppen er gjester i seks forskjellige menigheter i bispedømmet Tarnów, halvannen times busstur nordøst for Krakow og hjembispedømme til mange av de polske prestene som virker i Norge. Mandag 25. juli reiser den videre til Krakow, hvor de sammen med en gruppe fra Portugal, skal bo på en skole nord for sentrum.

I tillegg til hovedgruppen fra NUK, reiser også et par andre grupper fra Norge, blant andre 40 personer fra Vietnamesisk pastoralsenter og en gruppe under ledelse av fransiskanerpater Hallvard Hole. Deltagerne på Verdensungdomsdagene er i aldersgruppen 16-35 år. Den norske gruppen teller foruten ungdommene også prester, ordenssøstre, ledelse og stab.

Ber med pave Frans

Pave Frans skal lede en korsvei for ungdommene, be kveldsvigilien før avslutningsmessen søndag 31. juli. Pave Frans skal også møte flere av ungdommene. Fredag 29. juli skal paven møte ti overlevende fra Auschwitz.

Verdensungdomsdagene med NUK kan følges på Facebook.