Kurieerkebiskop Zimowski (67) død, kurieerkebiskop Celli (75) pensjonert

Vatikanet, 21.7.2016 (KI/KAP/KNA) – Presidenten for Det pavelige råd for pastoral assistanse til helsearbeidere, den polske erkebiskop Zygmunt Zimowski, døde kort før midnatt tirsdag den 12. juli 2016 av kreft i bukspyttkjertelen. Det skjedde i en klinikk i Dabrowa Tarnowska i det sørlige Polen, og han ble 67 år gammel.

Pave Frans ringte ham om ettermiddagen og forsikret ham om sine bønner. Zimowski hadde ved årsskiftet gjennomgått to operasjoner i Warszawa. Erkebiskop Zimowski har vært president for rådet siden 2009. Før det var han biskop av Radom i Polen.


Presidenten for Det pavelige medierådet, den italienske erkebiskop Claudio Maria Celli (75), fikk torsdag den 21. juli 2016 innvilget sin avskjedssøknad av aldersgrunner. Celli ble i 2007 utnevnt av pave Benedikt XVI (2005-13) til president for rådet. I hans tid i embetet utvidet rådet sin aktivitet betydelig i de digitale mediene. For eksempel opprettet han en pavelig Twitter-konto og utviklet en pave-app.

I fjor gikk Det pavelige råd for sosial kommunikasjon inn i det nyopprettede kommunika­sjons­sekretari­atet i Vatikanet, hvor alle aktiviteter på dette området ble samlet. Dermed mistet Celli i praksis sin ledelsesfunksjon.

Erkebiskopen fra Rimini fylte 75 år på onsdag den 20. juli og nådde dermed aldersgrensen i Den romerske kurien. Fra 1995 til 2007 var han sekretær for Administrasjonen av Den Apostoliske Stols Patrimonium (APSA). Han begynte sin vatikanske løpebane i 1970 som diplomat for Den hellige stol, hvor han opparbeidet en omfattende ekspertise fremfor alt i de vanskelige kirkelige forbindelsene med folkerepublikken Kina.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)