NUKs første generalsekretær på plass

Henrik Greve.jpg- Vi har et stort potensiale for å skape vekst i medlemsmassen vår. Engasjement på lokalt plan, videreutvikling av godt leirtilbud og mer spisset bruk av sosiale medier er veien å gå, sier Henrik Emil Greve, nyansatt generalsekretær i Norges Unge Katolikker (NUK).

28-åringen fra Stavanger begynte i den nyopprettede stillingen denne uken. I løpet av få dager har den nye generalsekretæren så smått begynt å tenke på NUKs utfordringsbilder fremover – og fått med seg suksessen og alle de gode opplevelsene hjemvendte NUK-ere fra Verdensungdomsdagene (WYD) i Krakow har fortalt om.

Aktiv katolikk

Henrik Greve har studert ved Universitetet i Bergen og har en bachelor i Europastudier og en master i sammenlignende politikk. Han har vært en aktiv og engasjert katolikk hele livet. Begge foreldrene var med i gamle NUK, UNKF, og kommer fra katolske familier i Stavanger og Bergen.

- Fra jeg ble døpt har Kirken vært en viktig del av livet mitt. Jeg gikk i katolsk barnehage og har vært aktiv i menigheten og NUK hele livet. Siden både mor og far var aktive i UNKF, ble det naturlig for meg å engasjere meg i katolsk barne- og ungdomsarbeid, forteller Henrik.

Ny giv

Han har vært med på en rekke ungdomsleirer og WYD i 2005 og 2008. I Stavanger har han vært engasjert i Stavanger unge voksne, konfirmantundervisningen og det siste halve året som vikarierende katekesekoordinator i St. Svithun menighet. Nå er fokus på den nye jobben.

- Mine viktigste oppgaver blir å avlaste lederen, følge opp staben, lokallag og eksterne partnere. Generalsekretæren skal skape vekst og ny giv i organisasjonen, sammen med medarbeidere, lokallag og NUKs organer. Vi hadde rundt tre tusen betalende medlemmer i fjor. Sett opp mot totalt antall unge katolikker i Norge, har Norges beste barne- og ungdomsorganisasjon et stort rom for vekst, sier Henrik.

Feirer jul?

- Hva slags holdninger møter unge katolikker i det norske samfunnet i dag?

- Stort sett positive holdninger. Den største utfordringen er mye kunnskapsløshet om kristendom og katolikker. Jeg får spørsmål om vi feirer jul, om vi har totalforbud mot alkohol og så videre. Jeg har i grunnen opplevd få direkte fordommer. Det går mer på en generell kritisk holdning til kristendommen i et sekulært samfunn.

Trygg havn

Henrik har fått høre at katolikker fremstår som mørkemenn og stokk konservative.

- Da prøver vi å forklare og utdype at vår kirke er en tradisjonsbærer. Vi er solide og trygge. Vi snur ikke kappen etter vinden eller rir på billige stemningsbølger. Vi er en trygg havn, vi har solid forankrede verdier. Vi vet hvor vi har vår kirke. Den katolske kirke gir de troende tydelige retningslinjer. Ikke for å begrense dem, men for å gi dem glede, vekst og gode råd, sier Henrik.

Rekruttering

Den nye generalsekretæren sier mulige endringer i organisasjonen ligger litt frem i tid.

- Jeg må først finne ut hva folk ønsker. Det viktigste nå blir rekruttering av en ny person til staben.

Intet opprør

Både muslimske miljøer og HEF har opplevd generasjonsopprør i det siste. De såkalte «gubbeveldene» er blitt kritisert av den unge generasjon. Henrik tror ikke det er noe opprør på gang i NUK.

- Det blir intet opprør fra NUK med det første. Jeg er i hvert fall ingen opprører selv. Den norske katolske identiteten er konservativ, vi har intet ønske om å snu opp ned på ting, forklarer han, og fortsetter:

- Samtidig er det viktig at vi følger pave Frans og hans budskap om barmhjertighet. Vi er en kirke for alle, for de svake, for de fattige, for syndere og de som ikke har det så lett. Opprøret i muslimske miljøer er vel først og fremst et generasjonsoppgjør mellom første generasjon innvandrere og neste som kan norsk og er godt integrerte. Men om vi ikke gjør opprør, er det viktig med både selvkritikk og den dynamikken som ligger i å tørre og stille spørsmål. Vi må heller ikke stivne, avslutter Henrik Greve.

 Av Hans Rossiné

av Adm — publisert 28.03.2024, sist endret 04.08.2016 - 12:06