Polen: Kardinal Macharski (89) død

Warszawa, 2.8.2016 (KI/KAP/KNA) – Den polske kardinalen Franciszek Macharski døde tirsdag den 2. august 2016, 89 år gammel. Etter at kardinalerkebiskop Karol Wojtyła av Kraków ble valgt til pave som den hellige Johannes Paul II (1978-2005), ble Macharski utnevnt av sin forgjenger til ny erkebiskop av Kraków (1979-2005).

Da pave Frans besøkte Kraków for noen dager siden i anledning Verdensungdomsdagen, endret han sitt program og besøkte den alvorlig syke kardinalen sist torsdag. Macharski har siden et fall i midten av juni vært innlagt på et sykehus i Kraków.

Macharski ble født den 20. mai 1927 i Kraków og ble presteviet i 1950. I 1960 tok han i Fribourg i Sveits en doktorgrad i pastoralteologi. Senere ledet han presteseminaret i Kraków. Han var også i fire år privatsekretær for kardinal Karol Wojtyła. I juni 1979 ble han selv kreert til kardinal. Han ble en viktig skikkelse i Kirken i Polen og var med på å føre landet gjennom avviklingen av kommunismen.

Etter kardinal Macharskis død teller kardinalkollegiet nå 211 medlemmer, hvorav 112 har stemmerett ved pavevalg.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)