USA: Kardinal DiNardo ny president for den amerikanske bispekonferansen

Baltimore, 16.11.2016 (KI/KAP/KNA) – De katolske biskopene i USA valgte tirsdag på sitt høstmøte i Baltimore kardinal Daniel DiNardo (67), erkebiskop av Galveston-Houston, til ny president og den meksikanskfødte erkebiskop Jose Horacio Gomez (64) av Los Angeles til visepresident. Kardinal DiNardo regnes som teologisk konservativ, mens Gomez, som tilhører Opus Dei, er en uttalt forkjemper for migrantenes rettigheter.

DiNardo ble født i 1949 i Steubenville i delstaten Ohio. Han trådte som attenåring inn på presteseminaret i Pittsburgh. Etter filosofiske studier kom han til Roma, hvor han studerte teologi på det pavelige universitetet Gregoriana og deretter patristikk på Augustinianum. DiNardo ble presteviet i 1977. Han virket deretter i noen år som sjelesørger og underviste på et presteseminar. I 1984 dro han igjen til Roma og virket der til 1990 i Bispekongregasjonen i Vatikanet.

I 1991 overtok han i bispedømmet Pittsburgh oppgaven som visesekretær i bispedømmerådet for utdannelse og arbeidet samtidig i sjelesorgen. I 1997 ble han koadjutor og året etter biskop av Sioux City. I 2006 utnevnte pave Benedikt XVI (2005-13) til erkebiskop av Galveston-Houston i Texas, og året etter kreerte han DiNardo til kardinal.

Jose Horacio Gomez ble født i 1951 i Monterrey i Mexico. Han studerte først filosofi og offentlig regnskapsrett i sin hjemby. Han fullførte sine teologistudier på Navarra-universitetet i Spania, som drives av Opus Dei. Han ble presteviet for personalprelaturet Opus Dei i 1978 av kardinal Franz König av Wien (1905-2004), som da besøkte Opus Dei-valfartssentret Torreciudad i Nord-Spania.

Etter flere år som ungdomssjelesørger og religionslærer i Spania og Mexico ble Gomez i 1987 kalt til Texas. I 2001 utnevnte den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005) ham til hjelpebiskop i Denver, og i 2004 til erkebiskop av San Antonio. I 2011 utnevnte pave Benedikt XVI (2005-13) ham til ny erkebiskop av Los Angeles, som var et tradisjonelt kardinalsete.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)