Vatikanet: Sytten nye kardinaler kreert

Vatikanet, 19.11.2016 (KI/KAP) – I sitt tredje konsistorium kreerte pave Frans i dag sytten nye kardinaler. Av disse er tretten under åtti år og dermed berettiget til å delta i et kommende pavevalg, mens fire av dem allerede har fylt åtti år. De nye kardinalene kommer fra femten land, deriblant Albania, Bangladesh, Lesotho, Malaysia, Mauritius, Ny-Guinea og Sentralafrika.

Den offisielle listen over de nye kardinalene er:

 1. Kardinaldiakon Mario Zenari (Italia), nuntius i Syria, diakonatkirke: Santa Maria delle Grazie alle Fornaci fuori Porta Cavalleggeri
 2. Kardinalprest Dieudonné Nzapalainga CSSp av Bangui i Den Sentralafrikanske republikk, titularkirke: Sant’Andrea della Valle
 3. Kardinalprest Carlos Osoro Sierra av Madrid i Spania, titularkirke: Santa Maria in Trastevere
 4. Kardinalprest Sérgio da Rocha av Brasilia i Brasil, titularkirke: Santa Croce in Via Flaminia
 5. Kardinalprest Blase Joseph Cupich av Chicago i USA, titularkirke: San Bartolomeo all’Isola
 6. Kardinalprest Patrick D’Rozario CSC av Dhaka i Bangladesh, titularkirke: Nostra Signora del Santissimo Sacramento e Santi Martiri Canadesi
 7. Kardinalprest Baltazar Enrique Porras Cardozo av Mérida i Venezuela, titularkirke: Santi Giovanni Evangelista e Petronio
 8. Kardinalprest Jozef De Kesel av Mechelen-Brussel i Belgia, titularkirke: Santi Giovanni e Paolo
 9. Kardinalprest Maurice Piat CSSp av Port-Louis på Mauritius, titularkirke: Santa Teresa al Corso d’Italia
 10. Kardinaldiakon Kevin Joseph Farrell (USA) (født i Irland), prefekt for dikasteriet for legfolk, familien og livet, diakonatkirke: San Giuliano Martire
 11. Kardinalprest Carlos Aguiar Retes av Tlalnepantla i Mexico, titularkirke: Santi Fabiano e Venanzio a Villa Fiorelli
 12. Kardinalprest John Ribat MSC av Port Moresby på Papua-Ny Guinea, titularkirke: San Giovanni Battista de’Rossi
 13. Kardinalprest Joseph William Tobin CSsR av Newark i USA, titularkirke: Santa Maria delle Grazie a Via Trionfale

De fire nye kardinalene over åtti år:

 1. Kardinalprest Anthony Soter Fernandez av Kuala Lumpur i Malaysia, titularkirke: Sant’Alberto Magno
 2. Kardinalprest Renato Corti av Novara i Italia, titularkirke: San Giovanni a Porta Latina
 3. Kardinalprest Sebastian Koto Khoarai OMI av Mohale’s Hoek i Lesotho, titularkirke: San Leonardo da Porto Maurizio
 4. Kardinaldiakon Ernest Simoni, prest i erkebispedømmet Shkodër-Pult i Albania, diakonatkirke: Santa Maria della Scala

Pave Frans holder fast ved sine prinsipper og kreerer til kardinaler engasjerte sjelesørgere på vanskelige poster i verdens periferi og gir disse forrang foran ledere av prestisjefylte bispedømmer i Europa. Fem av de sytten nye kardinalene fra alle fem kontinenter kommer fra land som aldri tidligere har hatt en kardinal, nemlig Papua-Ny Guinea, Malaysia, Lesotho, Bangladesh og Den sentralafrikanske republikk. I tillegg kommer tre kardinaler som er de første i sitt bispedømme: Joseph Tobin av Newark i USA, Baltazar Porras Cardozo av Mérida i Venezuela og Carlos Aguiar Retes av Tlalnepantla i Mexico.

Bare to av de tretten nye valgberettigete kardinalene under åtti år kommer fra Europa: Jozef De Kesel av Mechelen-Brussel og Carlos Osoro Sierra av Madrid, begge utnevnt til erkebiskoper av pave Frans. Av de nå til sammen 228 kardinalene kommer 112 fra Europa, og av de 121 stemmeberettigede stammer 54 fra Europa, 25 av dem italienere. Fra kurien i Vatikanet er det bare én ny kardinal, den nye prefekten for det nye dikasteriet for familien, legfolket og livet, Kevin Joseph Farrell. Han kommer fra Irland og var tidligere erkebiskop av Dallas i Texas.

USA får to nye kardinaler, selv om landet ikke akkurat ligger i periferien og allerede har nest flest kardinaler i verden etter Italia. Chicagos erkebiskop Blase Cupich er en pave Frans’ mest trofaste tilhengere i den amerikanske bispekonferansen, mens erkebiskopen av Newark, Joseph William Tobin, var frem til oktober 2012 nummer to i Ordenskongregasjonen i Vatikanet før han ble utnevnt til erkebiskop av Indianapolis i USA. Vaticanisti spekulerte den gangen i om han var skjøvet ut i kulden fordi han ble regnet for å være alt for liberal. Mange insidere mener nå at paven ønsker å føre den katolske kirke i USA fra høyre og mer inn mot midten.

Av de 121 kardinalene med stemmerett har pave Frans nå kreert 44. Om ett til to år vil han ha kreert halvparten. En annen nyhet denne gang er at en pavelig nuntius kreeres til kardinal samtidig som han skal fortsette i sitt verv. Mario Zenari fortsetter som nuntius i Syria, og med det vil paven vise sin solidaritet med den lidende befolkningen i landet.

Kardinal Sebastian Koto Khoarai (87), biskop emeritus av Mohale’s Hoek i Lesotho, var den eneste av de nye kardinalene som ikke personlig var til stede. Han ble representert av en legat. Heller ikke pave emeritus Benedikt XVI (2005-13) var til stede, i motsetning til i fjor. I stedet besøkte pave Frans og de nye kardinalene den 89-årige pensjonisten. I kapellet i klosteret Mater Ecclesiae hvor Benedikt bor, ba de to pavene en bønn sammen og velsignet de nye kardinalene.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)