Marek Jędraszewski ny erkebiskop av Kraków

Vatikanet, 8.12.2016 (KI/KAP) – Pave Frans har innvilget avskjedssøknaden av aldersgrunner fra erkebiskopen av Kraków i Polen, kardinal Stanislaw Dziwisz (77). Samtidig utnevnte paven den nåværende erkebiskopen av Łódź, Marek Jędraszewski (67), som siden 2014 har vært visepresident for den polske bispekonferansen, til ny erkebiskop av Kraków.

Det er 2 ½ år siden kardinal Dziwisz innleverte sin avskjedssøknad i henhold til kirkeretten da han fylte 75 år i april 2016. Det er vanlig at erkebiskoper som er kardinaler, blir bedt om å sitte i embetet et par år ekstra før pensjoneringen. Kardinal Dziwisz er mest kjent som den hellige pave Johannes Paul IIs (1978-2005) privatsekretær allerede da kardinal Wojtyla var erkebiskop av Kraków.

Dziwisz ble bispeviet allerede i 1998, og senere ble han utnevnt til erkebiskop. Pave Benedikt XVI (2005-13) utnevnte ham få måneder etter Johannes Paul IIs død til erkebiskop av Kraków, og i 2006 ble han kreert til kardinal. I tiden som fulgte, engasjerte han seg sterkt i sin gamle sjefs salig- og helligkåring. Han ga ulike kirker blodrelikvier av den avdøde paven, og han publiserte også bøker om ham. I år var han også vert for pave Frans under Verdensungdomsdagene i Kraków.

Marek Jędraszewski ble født den 24. februar 1949 i Poznań i Polen. Han ble presteviet den 24. mai 1973 av erkebiskop Antoni Baraniak SDB av Poznań. Pave Johannes Paul II utnevnte ham den 17. mai 1997 til hjelpebiskop i Poznań, og han ble bispeviet den 29. juni samme år av erkebiskop Juliusz Paetz av Poznań, assistert av Zenon Grocholewski, sekretær for Den apostoliske signatur og senere kardinal, og Marian Przykucki, erkebiskop av Szczecin-Kamień. Den 11. Juli 2012 utnevnte pave Benedikt XVI ham til erkebiskop av Łódź.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)