Historiens første saligkåring i Irland

Dublin, 13.5.3017 (catholicherald.co.uk) – Lørdag den 13. mai 2017, mens pave Frans var i Fátima for å helligkåre de to seerbarna Frans og Hyacinta Marto, skjedde historiens første saligkåring på irsk jord i hovedstaden Dublin. Den gjaldt den salige John Sullivan SJ, som ble født i Dublin i 1861 av en velstående protestantisk far og en katolsk mor. Han ble oppdratt i sin fars protestantiske tro, for tradisjonen for blandete ekteskap i britisk Irland på den tiden, var at sønnene fulgte sin fars tro og døtrene sin mors tro.

Men ved århundreskiftet, da John arbeidet som advokat i London, konverterte han til katolisismen. Han ble opptatt i Kirken i jesuittkirken i Farm Street, som fortsatt er jesuittenes senter i London, og han trådte inn i jesuittenes novisiat i 1900. Etter prestevielsen arbeidet han som lærer i grevskapet Kildare og senere som rektor i utkanten av Dublin.

John Sullivan knyttes til en rekke angivelige mirakler mens han ennå levde, og hans ry tiltrakk hundrevis av syke mennesker som kom til ham i håp om å bli helbredet. Han hadde en sterk hengivenhet for de syke, og han kunne reise lange distanser på sykebesøk, ofte på en skranglete sykkel. Blant de helbredelsene som ble tilskrevet ham, var av Michael Collins, nevø av den berømte frigjøringshelten Michael Collins (1890-1922). Unge Michael ble lam som ung gutt, men begynte plutselig å gå igjen etter at p. Sullivan berørte hans fot og ba over ham.

John Sullivan døde den 19. februar 1933 i St Vincent’s Nursing Home i Dublin. Hans saligkåringssak ble åpnet i 1944, elleve år etter hans død, men det var først i 2014 at pave Frans erklærte ham Venerabilis («Ærverdig»). Et mirakel som ble tilskrevet ham, ble anerkjent av Vatikanet i 2016, noe som åpnet veien for saligkåringen. Mirakelet skjedde med Delia Farnham fra Dublin, som på mirakuløst vis ble helbredet for en svulst i nakken i 1954 etter å ha bedt om p. Sullivans forbønn.

Saligkåringen var den første i Irland, og den er også historisk på en annen måte. For første gang var det ikke bare stedets biskop som ba kardinal Amato om å foreta saligkåringen på vegne av paven, men to erkebiskoper i fellesskap: Den katolske erkebiskop Diarmuid Martin av Dublin og den anglikanske erkebiskop Michael Jackson av Dublin and Glendalough. Dette var for å synliggjøre at p. Sullivan levde den første halvdelen av sitt liv som anglikaner.

Catholic Herald / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)