Italia: Kardinal Bassetti ny president for bispekonferansen

Roma, 24.5.2017 (KI/KAP) – Pave Frans har utnevnt kardinal Gualtiero Bassetti til ny president for den italienske bispekonferansen (CEI), som frem til torsdag er samlet til sitt syttiende plenumsmøte i Roma. Han overtar etter erkebiskopen av Genova, kardinal Angelo Banasco, som har vært president i ti år (to perioder). Banasco fortsetter imidlertid som president for Rådet for europeiske bispekonferanser (CCEE).

I andre bispekonferanser velges presidenten av medlemmene, men i Italia utnevnes han av paven, som blant sine andre titler også er primas for Italia. For første gang kunne biskopene legge frem tre kandidater som paven kunne velge blant. Flest stemmer gikk til den 75-årige Bassetti, som leder erkebispedømmet Perugia, fulgt av biskop Franco Giulio Brambilla (67) av Novara og kardinal Francesco Montenegro (71), erkebiskop av Agrigento på Sicilia, som er kjent for sitt engasjement mot mafiaen.

Bassetti ble født den 7. april 1942 i Popolano ved Firenze i Toscana. Han ble i 1992 generalvikar for erkebispedømmet Firenze, før den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005) i 1994 utnevnte ham til biskop av Massa Marittima-Piombino. Pave Benedikt XVI (2005-13) utnevnte ham i 2009 til erkebiskop av Perugia-Città della Pieve. Pave Frans utnevnte ham i 2013 til medlem av Bispekongregasjonen i Vatikanet og kreerte ham til kardinal i februar 2014. Fra 2009 til 2014 var Bassetti visepresident for CEI.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)