Caritas får lotteri-lisens

Dag Albert Caritas.jpg 

OPTIMIST: Økonomileder Dag Albert Bårnes i Caritas er glad for lotteri-lisensen og muligheten til nye finansieringskilder for Caritas’ hjelpearbeide. Foto: Caritas Norge


Sammen med fem andre organisasjoner fikk Caritas før helgen tillatelse til å drive lotteri. – Vi er glade for alle nye måter og veier å skaffe midler på i arbeidet med å redusere verdens fattigdom og å øke folks matsikkerhet, sier økonomileder i Caritas, Dag Albert Bårnes.

Det er to år siden regjeringen bestemte at man skal slippe til fem store landsomfattende lotterier utenfor Norsk Tippings regi. To av de fem lisensene er tidligere gått til Norges Røde Kors og Unicef-komiteen.

Millioninntekter

Hver lotterilisens har en omsetning opp mot 300 millioner kroner årlig. Lisensen varer i ni år. Før helgen fikk seks nye organisasjoner lotteri-tillatelse: Verdens Naturfond, SOS-barnebyer, Right To Play, Regnskogfondet, Utviklingsfondet – og Caritas.

– Jeg er optimistisk på hva dette kan bety som en ekstra kilde til finansiering av kampen mot sult, fattigdom og urettferdighet. Dette er lotterier som er spesielt tilrettelagt for organisasjoner som har prosjekter i utlandet og som har en viss omsetning. Lotteriene er underlagt veldig strenge regler med tanke på at de ikke skal være kommersielle lotterier, påpeker Bårnes.

 

Supplement

Han mener det er for tidlig å anslå hva lotteriet kan bety i økte inntekter.

– Dette kan bli et verdifullt supplement til de andre måtene vi henter midler på. Forhåpentlig betyr det at vi kan hjelpe stadig flere mennesker i tiden fremover. Vi er glade for denne muligheten til å øke Caritas innsats og hjelpearbeide de kommende årene, fremholder Bårnes.

 

Lang tradisjon

–  Noen vil trolig være kritiske til at en organisasjon som Caritas skal drive med lotteri?

–  Ja, og vi har forståelse for at det spørsmålet stilles. Vi hadde flere runder med kritiske innvendinger og en svært grundig gjennomgang av konseptet både i stab og styre før vi søkte. Når vi likevel kom frem til at vi skulle søke, var et viktig argument at vi i Norge har en lang tradisjon for å finansiere ideell virksomhet med «landslotterier» kombinert med at dette lotteriet i sin form har veldig sterkt fokus på å forebygge spilleavhengighet. Det var også viktig for oss at dette lotteriet i sin natur fokuserer på å skaffe midler til fattige mennesker i andre land, og har betingelser som gjør at det er relativt få organisasjoner som kunne søke om lisens, sier Bårnes.