Filippinene: Kardinal Vidal (86) død

Manila, 18.10.2017 (KI/KAP) – Ricardo Vidal, den eldste av de fire filippinske kardinalene og erkebiskop emeritus av Cebu, døde onsdag den 18. oktober 2017, 86 år gammel, på et sykehus på Cebu. Dødsårsaken var et «septisk sjokk som følge av en infeksjon», melder hans erkebispedømme. Vidal ledet erkebispedømmet Cebu fra 1982 til 2011 og var en prominent skikkelse i Filippinenes skiftende politiske historie de siste tiårene. Vidal sto i 1986 sammen med Manilas kardinal Jaime Sin (1928-2005) og den senere president Corazon Aquino ved folkeoppstanden mot diktator Ferdinand Marcos.

I Vidals tid i embetet ble også daværende president Joseph Estrada styrtet i 2001, noe Kirken også bidro til. Mens først og fremst kardinal Sin stilte seg i spissen for protestbevegelsen mot Estrada, sa ryktene blant befolkningen at Vidal hadde nære forbindelser til presidenten. Kardinalen av Cebu understreket den gangen at kontakter er nødvendig for å nå frem til noen og gi råd. Så på krisens høydepunkt kalte presidenten kardinal Vidal til presidentpalasset og ba ham om råd. Kardinalen rådet ham til å gå av frivillig. Korrupsjonsanklagene mot Estrada viste seg senere som grunnløse og som en del av et planlagt kupp fra hans visepresident og etterfølger Gloria Arroyo.

I 2004 skapte kardinal Vidal på nytt internasjonale oversikter. For å oppfordre til kortere prekener, ga han alle prestene i sitt bispedømme en vekkerklokke i gave. For kirkegjengere kunne lange prekener «bli til katastrofe», sa kardinalen som var kjent for sine korte prekener.

En talsmann for president Rodrigo Duterte viste til et «vennlig og hjertelig forhold», mellom kardinalen og Duterte. Vidal forsikret presidenten under et besøk kort etter hans innsettelse at han ville be for ham og hans regjering.

Kardinal Vidal har helt siden 1980-tallet vært svært viktig for den filippinske sjelesorg i Norge. Etter hans død teller kardinalkollegiet nå 219 medlemmer, hvorav 120 er under åtti år og dermed stemmeberettiget ved et pavevalg.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)