Paven oppfordret til fred og forsoning i Myanmar

 

tc6891b4.jpg

PÅ BALLEN: Pave Frans på storskjerm før messen på Yangons fotballstadion Kyite Ka San Football Stadium. Foto: REUTERS / Max Rossi / NTB Scanpix

  

Pave Frans talte om fred og forsoning da han holdt messe for 150.000 katolikker i Myanmar.

– Jeg vet at mange i Myanmar har merker av vold, både synlige og usynlige, sa paven under messen onsdag.

Han la til at hevn ikke er i tråd med det kristne budskapet.

Rundt 150.000 mennesker var til stede under messen i Myanmars største by Yangon. Det bor om lag 700.000 katolikker i Myanmar – en liten minoritet i et land med 51 millioner mennesker hvorav de aller fleste er buddhister.

I løpet av de siste dagene har Frans møtt både Aung San Suu Kyi, som i praksis er landets regjeringssjef, og forsvarssjefen Min Aung Hlaing. Paven har understreket at ulike etniske grupper må behandles med respekt, men han unnlot å nevne forfølgelsen av rohingya-muslimene i en tale etter møtet med Suu Kyi.

FN mener rohingyaene i delstaten Rakhine utsettes for etnisk rensing. Myanmarske regjeringsstyrker anklages for drap og gjengvoldtekter, og over 620.000 rohingyaer har flyktet til nabolandet Bangladesh.

Regjeringsstyrkene i Myanmar avviser anklagene og hevder at de bare forsøker å bekjempe en ytterliggående muslimsk opprørsgruppe i Rakhine.

Les pavens preken under utendørsmesse i Myanmar

(©NTB)

 

Les flere saker om pavens besøk

Paven ba rohingya-flyktninger om unnskyldning 

Paven byttet ut popemobilen med rickshaw

Paven krever internasjonale grep i rohingya-krisen

Pavens utendørsmesse i Myanmar

Paven oppfordret til fred og forsoning i Myanmar

Paven møter Aung San Suu Kyi

Diplomatisk balansekunst for paven i Myanmar

Pave Frans oppmuntrer til forsoning og dialog

Pave Frans' videobudskap før avreisen til Myanmar og Bangladesh

Caritas' kampanje for rohingyaene 

 

Fakta om katolikker i Myanmar

  • 659.000 katolikker (ifølge Ufficio Centrale di Statistica della Chiesa , meldt fra Vatikanet 17. november i år) utgjør 1,27 prosent av den samlede befolkning.
  • Krken er organisert i tre erkebispedømmer (Yangon, Mandalay og Taunggyi) og deres 13 tilknyttede bispedømmer. Det er 22 biskoper, 888 prester, 1961 ordenssøstre.
  • Etter nasjonaliseringen av myanmarsk utdanningssektor er antallet katolske skoler redusert fra 365 til seks på middels-, høyskole eller universitetsnivå.
  • Antallet prestestudenter har i lengre tid vært høyt: det er nå ca. 400 i filosofi og teologi, og og dobbelt så mange i forberedende seminarier.
  • Katolske helseinstitusjoner er det hundrevis av.

Fakta om myanmarske katolikker i Norge

  • De katolske familier i Norge som kommer fra Myanmar teller over hundre.
  • Oslo Katolske Bispedømme har en burmesisk prest. Han har blant andre dem som sitt apostolat.
  • "Myanmar Catholic Community in Norway" favner folk fra flere folkegrupper. Rundt halvparten er chin. som har hjemstavn fra grensenære områder mot India og sørover.