En QUIZ til besvær

Czytaj po polsku

Artikkelen er hentet fra St. Olav kirkeblad nr. 4 2017

Les mer og abonner 

 

1. Hvilken søndag avslutter kirkeåret?

a) Første søndag i advent
b) Fjerde søndag i advent
c) Kristi Kongefest

 

2. Hva betyr «advent»?

a) Vente
b) Komme 
c) Snart

 

3. Adventstiden i romersk ritus kan maksimalt vare i 28 dager (når første søndag i advent faller på 27. november), minimalt 21 dager (når første søndag i advent er 3. desember). Hvor lenge varer adventstiden i Den ortodokse kirke?

a) Førti dager
b) Fra apostelen Jakobs fest til nyttårsdag
c) De har ikke adventstid

 

4. Hvem kalles den store adventsprofeten?

a) Jeremia
b) Esekiel
c) Jesaja

 

5. Hva utelukkes i messen i adventstiden – i latinsk ritus?

a) Gloria
b) Halleluja
c) Ingenting

 

6. Hva er Rorate?

a) Første ord i en antifon som brukes i advent
b) En egen patene for adventstiden
c) Tredje søndag i advent

 

7. Hva er O-antifonene?

a) Antifoner til Marias lovsang 17.–23. desember
b) Antifoner til Simeons lovsang i advents- og juletiden
c) Alle antifoner som begynner på bokstaven O

 

8. Når bærer presten rosa messeklær?

a) Ved dåp av pikebarn i adventstiden
b) Hehe, aldri
c) Tredje søndag i advent

 

9. I katolsk tradisjon har man tre lilla og et rosa lys i adventsstaken. Av og til kan man se adventskranser med fem lys. Hva kalles da det femte lyset?

a) Epiphanilyset
b) Julelyset
c) Kristuslyset

 

10. Hvilken dag er avmerket på den norske primstaven med en bispelue, bispestav eller bokstaven «N»?

a) 16. desember (Nikolasmesse)
b) 6. desember (Nilsmesse)
c) 24. desember (Natten, som i den hellige natt)

 

11. Den hellige Nikolas’ jordiske levninger ble i sin tid flyttet fra Konstantinopel til Basilica di San Nicola i Bari. Hvor mange kirker i verden er siden den tid viet ham?

a) 20
b) 200
c) 2000

 

12. Når fikk fødselsfeiringen juledag egen liturgi i Kirken?

a) 300-tallet
b) 800-tallet
c) 1495

 

13. Hvor mange kirkelige høytidsdager er det i juletiden?

a) 1, selvsagt
b) 3, selvsagt
c) 5

 

14. Hva står i Luk 2,6?

a) Det skjedde i de dager …
b) Og mens de var der, kom tiden da hun skulle føde …
c) Og de skyndte seg av sted og fant Maria og Josef og det lille barnet …

 

15. Hvilke(n) av evangelistene forteller om de hellige tre konger/vismennene?

a) Matteus
b) Markus
c) Lukas og Johannes

 

16. Hva betyr Betlehem?

a) Brødbakeren
b) Brødhuset
c) Brødunderet

17. Hvem har fått æren av å ha oppfunnet den tredimensjonale betlehemsscenen, forgjengeren til den tradisjonelle julekrybben?

a) Evangelisten Lukas
b) Frans av Assisi
c) Pave Julius II

 

18. Andre juledag har også et annet navn i vestlig, kirkelig tradisjon. Hvilket?

a) Boxing Day
b) Stefanusdagen
c) Blådagen

 

19. Fra hvilken dato feirer våre katolikker etter ukrainsk ritus jul?

a) 25. desember
b) 6. januar
c) 20. januar

 

20. Det er sjelden man går på besøk i nabolaget første juledag. Om man bryter denne skikken, kan man enkelte steder bli kalt for hva?

a) Juledagspetter
b) Juledagsnils
c) Julkedagshans

21. Tyvende dag jul var i det gamle Norge den absolutt siste dagen for et etterjulsgilde med de siste restene av julemat og -drikke. Hvordan er denne dagen avmerket på primstaven?

a) Feiekost og drikkehorn opp/ned (julen skulle feies ut og juleølet være drukket opp)
b) Juletre opp/ned og en svineskrott
c) En sliten mor og kone

 

22. I deler av Norge ble julefeiringen imidlertid folkelig sett avsluttet med «kjerringjuldagen». Da var mannfolkene reist på fiske, og kvinnfolkene kom sammen og spiste opp det som måtte være igjen av julematen. Dette er også datoen for avslutningen av den kirkelige julefeiringen. Hvilken dag snakker vi om?

a) 2. januar
b) 20. januar
c) 2. februar

 

23. Hvilket land startet først å bruke juletre? 

a) Sverige
b) Tyskland
c) Galapagosøyene

24. Hvilken plante med det vitenskapelige navnet Ilex aquifolium er mye brukt som julepynt i Storbritannia og USA?

a) Rødgran
b) Misteltegn
c) Kristtorn

 

25. Hva er Euphorbia pulcherrima?

a) Julestjerne
b) Marsipangris
c) Edelgran

 

26. Hvem har skrevet teksten til sangen «Deilig er Jorden»? 

a) Bernhard Ingemann
b) Martin Luther
c) Arne Bendiksen

 

27. Hvor mange vers har opprinnelig «Deilig er den himmel blå»?

a) 19
b) 29
c) 39

 

28. Hva gynger Musemor på, i "Musevisa" av Alf Prøysen?

a) Stor Potet
b) Stort valnøttskall
c) Halv smultring

 

29. Hvordan begynner fjerde vers av «Et barn er født i Betlehem»?

a) Han lagdes i et krybberom
b) Med okse der og asen sto
c) Guds kjære barn vi ble på ny

 

30. Hvem har skrevet teksten til «På låven sitter nissen»?

a) Astrid Lindgren
b) Margrethe Munthe
c) Per Aspelin

 

31. Hvem har skrevet julefortellingen «Piken med svovelstikkene»?


a) Petter Dass
c) Walt Disney
d) H.C. Andersen

 

32. Hvem oppfant det flettede juletrehjertet/-kurven?

a) Frans av Assisi
b) Astrid Lindgren
c) H.C. Andersen

 

33. På hvilken måte ga keiser Karl den store julen en helt spesiell betydning i år 800?

a) Han innførte subsidier på egg, noe som satte folket i stand til å bake småkaker til jul
b) Han forbød bruk av juletrær fordi han mente skikken var sløsing med gode råvarer
c) Han lot seg krone i Peterskirken i Roma på juledagen 25. desember

 

34. Storbritannias kong George V skapte en tradisjon da han holdt en radiooverført juletale til folket i 1932. Hvem hadde skrevet talen?

a) Forfatteren Rudyard Kipling
b) Forfatteren Oscar Wilde
c) Hans kone, den litterært interesserte dronning Mary

 

35. Hva er det franske navnet for Julenissen? 

a) Pere Noel
b) Papa Noel
c) Eveque Noel

 

36. Hva er det spanske betegnelsen for «julaften»?

a) Noche Buene
b) Noche Navidad
c) Dulce Navidad

 

37. I hvilket land bakes "palakaram", søtsaker som gis til naboer i julen?

a) Ukraina
b) Sri Lanka
c) Filippinene

 

38. I hvilket av disse landene er det vanlig å dekke på til én for mye ved julemiddagen – for en eventuell fremmed som måtte banke på?

a) Vietnam
b) Polen
c) Frankrike

 

39. Når begynner julemåltidet tradisjonelt i Polen 24. desember?

a) Når Polarstjernen er på sitt høyeste på himmelen
b) Etter at den første stjernen er sett på himmelen
c) Etter at Sølvguttene har sunget julen inn

40. Hvilken fisk er en tradisjonell julerett i mange øst- og mellomeuropeiske land?

a) Gjedde
b) Karpe
c) Torsk

 

 

FASIT:

  1. c | 2. b | 3. a | 4. c | 5. a | 6. a | 7. a | 8. c | 9. c | 10. b | 11. c | 12. b | 13. b | 14. b | 15. a | 16. b | 17. b | 18. b | 19. b | 20. a | 21. a | 22. c | 23. b | 24. c | 25. a | 26. a | 27. a | 28. a | 29. b | 30. b | 31. d | 32. c | 33. c | 34. a | 35. a | 36. a | 37. b | 38. b | 39. b | 40. b

 

 

Les mer og abonner