Israelsk minister: Over ti land kontaktet om ambassadeflytting

 

 

 tc772e1b.jpg

KONTROVERSIELL FLYTTING: Guatemalas president Jimmy Morales og Israels statsminister Benjamin Netanyahu (t.h.) håndhilser på hverandre under et møte i Jerusalem 29. november 2016. Nå planlegger Guatemala å flytte sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. Foto: REUTERS/Abir Sultan/Pool/File Photo

 

Israel er i kontakt med «minst ti land» om mulig flytting av ambassader til Jerusalem, ifølge landets viseutenriksminister.

– Vi er i kontakt med minst ti land, noen av dem i Europa, for å diskutere flyttingen, sa viseutenriksminister Tzipi Hotovely i et radiointervju mandag.

Uttalelsen kommer en dag etter at Guatemala sa de vil flytte sin ambassade til byen, et trekk palestinske tjenestemenn stemplet som «skammelig».

 
Kan utløse en bølge

Hotovely la til at president Donald Trumps uttalelse om at USA anerkjenner Jerusalem som landets hovedstad, ville utløse en bølge av lignende flytteprosesser.

– Hittil har vi bare sett begynnelsen, sa hun.

Hotovely nevnte ikke hvilke land det gjelder, men den statlige radioen viste til israelske diplomatiske kilder som har opplyst at Honduras, Filippinene, Romania og Sør-Sudan er blant landene som vurderer flytting.

Ingen land har for tiden sin ambassade i Jerusalem, men holder dem i Tel Aviv.

 

Guatemala flytter

Guatemalas president Jimmy Morales sa mandag at de begynner å flytte ambassaden i Israel til Jerusalem.

Han skrev en melding til landets innbyggere på sin Facebook-side søndag. Der het det at han hadde snakket med Israels statsminister Benjamin Netanyahu, og at «et av de viktigste temaene var å returnere Guatemalas ambassade til Jerusalem.»

På mandag sa utenriksdepartementet at de var i gang med å gjennomføre ordren til de hadde fått.

– Utenriksdepartementet mottok en ordre fra presidenten og begynner prosessen med å gjennomføre denne utenrikspolitiske avgjørelsen, het det i en uttalelse.

(©NTB)

 

Les mer