Bli med til Roma, Byen i verden og verden i Byen!

 

I 2017 vandret katolsk.no i Roma sammen med forfatter og redaktør Jan E. Hansen. I denne reportasjeserien deler han sin kunnskap samt talte og skrevne formidlingskunst med oss i fire videoepisoder. Bli med oss på en reise til Byen i verden og verden i Byen.

 

Del I: Piazza della Minerva

 

Se rundt deg på Piazza delle Minerva og du skuer utover verdenshistorie gjennom århundrer: Pantheons veldige murstenskonstruksjon, Berninis marmorelefant med sin tusenårige egyptiske obelisk, den gotiske kirken Santa Maria sopra Minerva og dominikanerklosteret, der Galileo Galilei stod foran Inkvisisjonsdomstolen. Her avsverger han 22. juni 1633 sin lære om at Jorden beveger seg. – Her kan vi se Romas historie i 360 graders rundhorisont. Vi har helgenhistorie, kjetterhistorie – alt på ett brett. Dét er det morsomme og lærerike i denne byen. Historien er ikke fortid – den er levende minner og samtidshistorie. Her ser vi tre tusen års samtidshistorie som vi er samtidige med.

Jan E. Hansen var journalist og redaktør i Frisprog fra 1976 til 1980 og journalist i Morgenbladet fra 1980 til 1984.  Fra 1984 til 2004 var Hansen blant annet journalist, teaterkritiker og kulturredaktør i Aftenposten. Han har skrevet, redigert og vært medforfatter av 18 bøker. Siden 2004 har han bodd i Roma. Riksmålsforbundet tildelte ham Gullpennen i 2000 og Hansen ble utnevnt til Ridder av Den italienske republikk i 2006.

 

Del II: Pantheon

 

Det annet sted Jan E. Hansen tar oss med til når vi treffer ham i Roma, er Pantheon. Det er selvsagt ingen tilfeldighet. I sin egen bok, ”Roma – 42 steder som skapte historie, skriver han: ”Pantheon er konstruksjonen av de ideelle svar.”. Det ble bygget av keiser Hadrian, men vigslet i 609. Stedet som hadde vært viet til alle guder, ble nå et kristent tilbedelsessted for Den Ene Gud. Gjennom tidene ble byggverket plyndret for all ytre prakt, men når du kommer inn, kan du ikke være i tvil: Dette er ett av de vakreste interiører og mektigste rom som menneskeheten har frembragt. Hvordan kan det ha seg? Hva motiverte byggherrene? Hvorfor ble bygget i det hele tatt reist? Hør og se Jan E. Hansen fascinerende beretning om bygningen som samler hele verden under én kuppel.

Jan E. Hansen var journalist og redaktør i Frisprog fra 1976 til 1980 og journalist i Morgenbladet fra 1980 til 1984.  Fra 1984 til 2004 var Hansen blant annet journalist, teaterkritiker og kulturredaktør i Aftenposten. Han har skrevet, redigert og vært medforfatter av 18 bøker. Siden 2004 har han bodd i Roma. Riksmålsforbundet tildelte ham Gullpennen i 2000 og Hansen ble utnevnt til Ridder av Den italienske republikk i 2006.

 

Del III: Fontana di Trevi

 

”Vi kan høre Fontana di Trevi før vi ser den. Lyden av rennende vann forplanter seg rundt hjørnene, ikke minst om natten når det er tilnærmet folketomt i gatene”, skriver Jan E. Hansen i boken ”Roma – 42 steder som skapte historie”. I denne videoen tar Roma-kjenneren og forfatteren deg med bak fasaden av den verdenskjente og imponerende fontenen: Hvorfor ble den bygget? Hva forestiller og symboliserer den? Hvilken historie forteller verdens mest berømte fontene til oss? Hør og se Jan E. Hansen fascinerende beretning om den fossende prydelsen av sideveggen i Palazzo Poli i Roma.

Jan E. Hansen var journalist og redaktør i Frisprog fra 1976 til 1980 og journalist i Morgenbladet fra 1980 til 1984.  Fra 1984 til 2004 var Hansen blant annet journalist, teaterkritiker og kulturredaktør i Aftenposten. Han har skrevet, redigert og vært medforfatter av 18 bøker. Siden 2004 har han bodd i Roma. Riksmålsforbundet tildelte ham Gullpennen i 2000 og Hansen ble utnevnt til Ridder av Den italienske republikk i 2006.

 

Del IV: Olavsalteret

 

”Av norske monumenter i Roma, og de er ikke mange i tallet, står Olavsalteret i en særstilling”, skriver Jan E. Hansen i en kommentar på nettsiden til Venneforeningen for St. Olavsalteret. Det var pave Leo XIII som i 1892 ga alteret til norske katolikker og biskop Johannes Fallize fikk den polske portrettmaler Pius Welonski til å male selve altertavlen. Hvorfor skjedde det? Hvilken betydning har Olavsalteret hatt for norske katolikker? Og hvorfor finner vi det i én av Romas mest prominente kirker, San Carlo al Corso? Hør og se Jan E. Hansen fascinerende beretning om monumentet som han selv karakteriserer som ” opplysende for norsk selvinnsikt”.

Jan E. Hansen var journalist og redaktør i Frisprog fra 1976 til 1980 og journalist i Morgenbladet fra 1980 til 1984.  Fra 1984 til 2004 var Hansen blant annet journalist, teaterkritiker og kulturredaktør i Aftenposten. Han har skrevet, redigert og vært medforfatter av 18 bøker. Siden 2004 har han bodd i Roma. Riksmålsforbundet tildelte ham Gullpennen i 2000 og Hansen ble utnevnt til Ridder av Den italienske republikk i 2006.

 

 

Se de andre episodene og les Jan E. Hansens Roma-kommentar

 

Kjøp boken ”Roma – 42 steder som skapte historie” hos St. Olav bokhandel. 340.jpg