Jan E. Hansens Roma: Pantheon

 

I desember 2017 vandret katolsk.no i Roma sammen med forfatter og redaktør Jan E. Hansen. I romjulen deler han sin kunnskap samt talte og skrevne formidlingskunst med oss i fire videoepisoder og én kommentar. Bli med oss på en reise til Byen i verden og verden i Byen.

  

Del II: Pantheon

 

Det annet sted Jan E. Hansen tar oss med til når vi treffer ham i Roma, er Pantheon. Det er selvsagt ingen tilfeldighet. I sin egen bok, ”Roma – 42 steder som skapte historie, skriver han: ”Pantheon er konstruksjonen av de ideelle svar.”. Det ble bygget av keiser Hadrian, men vigslet i 609. Stedet som hadde vært viet til alle guder, ble nå et kristent tilbedelsessted for Den Ene Gud. Gjennom tidene ble byggverket plyndret for all ytre prakt, men når du kommer inn, kan du ikke være i tvil: Dette er ett av de vakreste interiører og mektigste rom som menneskeheten har frembragt. Hvordan kan det ha seg? Hva motiverte byggherrene? Hvorfor ble bygget i det hele tatt reist? Hør og se Jan E. Hansen fascinerende beretning om bygningen som samler hele verden under én kuppel.

Jan E. Hansen var journalist og redaktør i Frisprog fra 1976 til 1980 og journalist i Morgenbladet fra 1980 til 1984.  Fra 1984 til 2004 var Hansen blant annet journalist, teaterkritiker og kulturredaktør i Aftenposten. Han har skrevet, redigert og vært medforfatter av 18 bøker. Siden 2004 har han bodd i Roma. Riksmålsforbundet tildelte ham Gullpennen i 2000 og Hansen ble utnevnt til Ridder av Den italienske republikk i 2006.

 

Se de andre episodene og les Jan E. Hansens Roma-kommentar

 

Kjøp boken ”Roma – 42 steder som skapte historie” hos St. Olav bokhandel. 340.jpg