Jan E. Hansens Roma: Piazza della Minerva

 

I desember 2017 vandret katolsk.no i Roma sammen med forfatter og redaktør Jan E. Hansen. I romjulen deler han sin kunnskap samt talte og skrevne formidlingskunst med oss i fire videoepisoder og én kommentar. Bli med oss på en reise til Byen i verden og verden i Byen.

 

Del I: Piazza della Minerva

 

Se rundt deg på Piazza delle Minerva og du skuer utover verdenshistorie gjennom århundrer: Pantheons veldige murstenskonstruksjon, Berninis marmorelefant med sin tusenårige egyptiske obelisk, den gotiske kirken Santa Maria sopra Minerva og dominikanerklosteret, der Galileo Galilei stod foran Inkvisisjonsdomstolen. Her avsverger han 22. juni 1633 sin lære om at Jorden beveger seg. – Her kan vi se Romas historie i 360 graders rundhorisont. Vi har helgenhistorie, kjetterhistorie – alt på ett brett. Dét er det morsomme og lærerike i denne byen. Historien er ikke fortid – den er levende minner og samtidshistorie. Her ser vi tre tusen års samtidshistorie som vi er samtidige med.

Jan E. Hansen var journalist og redaktør i Frisprog fra 1976 til 1980 og journalist i Morgenbladet fra 1980 til 1984.  Fra 1984 til 2004 var Hansen blant annet journalist, teaterkritiker og kulturredaktør i Aftenposten. Han har skrevet, redigert og vært medforfatter av 18 bøker. Siden 2004 har han bodd i Roma. Riksmålsforbundet tildelte ham Gullpennen i 2000 og Hansen ble utnevnt til Ridder av Den italienske republikk i 2006.

 

Les Jan E. Hansens Roma-kommentar

 

Kjøp boken ”Roma – 42 steder som skapte historie” hos St. Olav bokhandel. 340.jpg