Quiz bożonarodzeniowy

Løs Quizen på norsk

1. Jaka niedziela kończy rok liturgiczny?

 

a) Pierwsza niedziela adwentu

b) Czwarta niedziela adwentu

c) Uroczystość Chrystusa Króla

 

2. Co oznacza słowo „adwent”?

 

a) Czekanie

b) Przyjście

c) Wkrótce

 

3. Czas adwentu w kościele rzymsko-katolickim trwa maksimum 28 dni (kiedy pierwsza niedziela adwentu przypada na 27 listopada) i minimum 21 dni (gdy pierwsza niedziela adwentu przypada 3 grudnia). Jak długo trwa adwent w kościele obrządku bizantyjsko-ukraińskim?

 

a) Czterdzieści dni

b) Od święta Jakuba Większego Apostoła do Nowego Roku

c) Nie ma adwentu

 

4. Którego z proroków nazywamy jedną z trzech wielkich postaci adwentu?

 

a) Jeremiasza

b) Ezechiela

c) Izajasza

 

5. Jakie słowa okresie adwentu opuszcza się podczas mszy świętej obrządku łacińskiego?

 

a) Gloria

b) Alleluja

c) Nic

 

6. Co to są Roraty?

 

a) Poranna  msza wotywna w okresie adwentu  odprawiana ku czci Marii Panny 

b) Inna nazwa adwentu

c) Trzecia niedziela adwentu

 

7. Co to są „O” antyfony (Wielkie Antyfony)?

 

 a) Antyfony do Magnificat  śpiewane między 17 a 23 grudnia

 b) Antyfony Symeona śpiewane w adwencie i w czasie Bożego Narodzenia

c) Wszystkie antyfony, które zaczynają się na literę „O”

 

8. Kiedy ksiądz zakłada różowy ornat?

 

a) Kiedy chrzci dziewczynkę w czasie adwentu

b) Ha ha… nigdy

c) W trzecią niedzielę adwentu

 

 9. W tradycji katolickiej w świeczniku adwentowym znajdują się trzy świece fioletowe i jedna różowa. Czasem można również zobaczyć świeczniki z pięcioma świecami. Jak nazywa się piąta świeca?

 

a) Świeca Objawienia

b) Świeca bożonarodzeniowa

c) Świeca Chrystusowa

 

10. Od 2003 roku zgodnie z formułą przykazań kościelnych, zatwierdzonych przez Watykańską Kongregację Nauki Wiary post w czasie Wigilii:

 

a) Jest obowiązkowy dla wszystkich katolików

b) Nie obowiązuje, ale jest zalecany przez polskich biskupów

c) Jest obowiązkowy w przypadku katolików z krajów słowiańskich

 

11. Ziemskie szczątki świętego Mikołaja zostały w przeszłości przeniesione z Konstantynopola do Bazyliki św. Mikołaja w Bari. Ile kościołów na świecie jest pod wezwaniem tego świętego?

 

a) 20

b) 200

c) 2000

 

12. Słowo wigilia pochodzi z języka łacińskiego i znaczy:

 

a) Narodzenie

b) Czuwanie i straż nocna

c) Wieczerza

 

13. Ile dni świąt nakazanych przypada na Boże Narodzenie?

 

a) 1

b) 3

c) 5

 

14. Jakie słowa znajdują się Ewangelii św. Łukasza 2,6?

 

a) „Na to rzekła Maryja: ‘Oto Ja służebnica Pańska, niech Mi się stanie według twego słowa!’ Wtedy odszedł od Niej anioł”. 

b) „Kiedy tam przebywali, nadszedł dla Maryi czas rozwiązania”.

c) „Wstań, weź Dziecię i Jego Matkę i idź do ziemi Izraela, bo już umarli ci, którzy czyhali na życie Dziecięcia”.

 

15. Który z ewangelistów opowiada o Trzech Królach/Magach?

 

a) Mateusz

b) Marek

c) Łukasz i Jan

 

16. Co oznacza słowo "Betlejem"?

 

a) Piekarz

b) Dom Chleba

c) Cud chleba

 

17. Kto wymyślił trójwymiarową scenę betlejemską, która była poprzedniczką tradycyjnej szopki bożonarodzeniowej?

 

a) Ewangelista Łukasz

b) Franciszek z Asyżu

c) Papież Juliusz II

 

18. Drugi dzień świąt Bożego Narodzenia w zachodniej tradycji kościelnej ma również inną nazwę. Jaką?

 

a) Uroczystość św. Józefa

b) Św. Szczepana

c) Błękitny Dzień

 

19. Kiedy zaczyna się świętować Boże Narodzenie w kościele obrządku bizantyjsko-ukraińskiego?

 

a) 25 grudnia

b) 6 stycznia

c) 20 stycznia

 

20. Opłatek, którym dzielimy się w Polsce przy wigilijnym stole jest wypiekany z:

 

a) Białej mąki bez dodatku drożdży

b) Z żytniej mąki z dodatkiem soli i drożdży

c) Z mąki ryżowej z dodatkiem soli i wody

 

21. Ulubione wigilijne dania w Norwegii to:

a) Pinnekjøtt i ribbe

b) Fiskekaker i fiskesuppe

c) Kjøttkaker i lapskaus

 

22. Jasełka to widowiska o Bożym Narodzeniu, które stały się popularne w Polsce. Pierwsze takie przedstawienie wystawił:

 

a) Franciszek Bohomolec w roku 1768

b) Ks. Jakub Wujek w roku 1560

c) Franciszek z Asyżu w roku 1223 

 

23. Z jakiego kraju pochodzi zwyczaj ustawiania drzewka bożonarodzeniowego?

 

a) Ze Szwecji

b) Z Niemiec

c) Z Wysp Galapagos

 

24. Jaka roślina o łacińskiej nazwie Ilex aquifolium jest używana jako popularna ozdoba świąteczna w Wielkiej Brytanii i USA?

 

a) Świerk pospolity

b) Jemioła pospolita

c) Ostrokrzew kolczasty

 

25. Co kryje się pod łacińską nazwą Euphorbia pulcherrima?

 

a) Gwiazda betlejemska (Wilczomlecz nadobny)

b) Świnka z marcepanu

c) Jodła

 

26. Kolęda Cicha noc powstała w:

 

a) Austrii

b)  Norwegii

c)  Polsce

27. Które polskie miasto słynie z konkursu i wystawy szopek?

 

a) Kraków

b) Wrocław

c) Gdańsk

 

28. Która kolęda była najbardziej lubiana przez Jana Pawła II?

 

a) Oj, maluśki, maluśki

b) Jam jest dudka Jezusa mojego

c) Mędrcy świata

 

29. Z jakiej kolędy pochodzą słowa: „Poszli znaleźli Dzieciątko w żłobie/Z wszystkimi znaki danymi sobie”.

 

a) Oj, maluśki, maluśki

b) Wśród nocnej ciszy

c) Cicha noc

 

30. Kto napisał słowa kolędy Bóg się rodzi?

a) Jan Kochanowski

b) Franciszek Karpiński

c) Ks. Piotr Skarga

 

31. Kto jest autorem pięknej wigilijnej baśni Dziewczynka z zapałkami?

a) Petter Dass

c) Walt Disney

d) H.C. Andersen

 

32. Kto wymyślił ozdoby choinkowe w formie plecionych koszyków w kształcie serca?

 

a) Franciszek z Asyżu

b) Astrid Lindgren

c) H.C. Andersen

 

33. W jaki sposób Karol Wielki nadał specjalne znaczenie Bożemu Narodzeniu w roku 800?

 

a) Wprowadził subsydia na jaja, co pozwoliło ludziom upiec wiele ciast świątecznych

b) Zabronił używania choinek, twierdząc, że jest to marnowanie surowców

c) Ukoronował się w Bazylice Świętego Piotra w Rzymie 25 grudnia

 

34. Angielski król Jerzy V w roku 1932 wprowadził tradycję wygłaszania świątecznych orędzi do narodu. Kto napisał jego pierwszą przemowę?

 

a) Pisarz Rudyard Kipling

b) Pisarz Oscar Wilde

c) Jego żona królowa Maria

 

35. Jak Norwedzy nazywają świętego Mikołaja?

a) Julenissen

b) Papanissen

c) Troll

 

36. Jak po hiszpańsku nazywa się Wigilia?

a) Noche Buene

b) Noche Navidad

c) Dulce Navidad

 

37. W jakim kraju piecze się słodkie ciastka „palakaram, którymi obdarowuje się sąsiadów w Boże Narodzenie

 

a) Na Ukrainie

b) W Sri Lance

c) Na Filipinach

 

38. W którym kraju przygotowuje się na wigilijnym stole dodatkowe nakrycie dla wędrowca?

 

a) W Wietnamie

b) W Polsce

c) We Francji

 39. Kiedy siada się do wigilijnej wieczerzy w Polsce?

 

a) Gdy Gwiazda Polarna znajduje się w najwyższym położeniu na niebie

b) Gdy na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka

c) Po tym jak zaśpiewa się pierwszą kolędę

 

40. Jaka ryba jest tradycyjnym daniem wigilijnym w wielu wschodnio- i środkowoeuropejskich krajach?

 

a) Szczupak

b) Karp

c) Dorszcz

 

 

 

Odpowiedzi:

  1. c | 2. b | 3. a | 4. c | 5. a | 6. a | 7. a | 8. c | 9. c | 10. b | 11. c | 12. b | 13. b | 14. b | 15. a | 16. b | 17. b | 18. b | 19. b | 20. a | 21. a | 22. c | 23. b | 24. c | 25. a | 26. a | 27. a | 28. a | 29. b | 30. b | 31. d | 32. c | 33. c | 34. a | 35. a | 36. a | 37. b | 38. b | 39. b | 40. b