Paven frykter atomkrig

 

tc812504.jpg

PAVEN I SENTRUM: Pave Frans vinker til folkemassene mens han kjører gjennom gatene i Santiago, Chile, mandag 15. januar 2017.  Foto: REUTERS / Pablo Sanhueza / Scanpix

 

Pave Frans begynte sin reise til Chile og Peru mandag med å uttrykke bekymring for at verden kan rammes av en atomkrig.

– Jeg tror vi befinner oss helt på kanten, sa paven om bord på flyet sitt, da journalister spurte ham om trusselen for en atomkrig i kjølvannet av Nord-Koreas gjentatte atomtester og det falske missilvarselet som skapte panikk i Hawaii forrige uke.

– Jeg er kjemperedd for dette. Et uhell er nok til å utløse ting, sa han.

Noen timer senere landet han i Santiago, der han ble tatt imot på av barn med blomsterbuketter, medlemmer av den katolske kirke og Chiles president Michelle Bachelet. Men opptakten til besøket har vært preget av uro og brannbomber.

 
Seks angrep

I forkant av pavens besøk, har det vært seks angrep mot chilenske kirker og menigheter. Natt til fredag ble tre kirker angrepet med brannbomber. I én av dem tok dørene fyr før flammene ble slukket av brannmannskaper.

– De neste bombene havner i prestekjolen din, sto det på et flygeblad som ble etterlatt ved en av kirkene.

I flygebladene som er funnet, uttrykkes det støtte til mapuche-folkets sak. De kjemper blant annet for landrettigheter. Pave Frans skal holde messe og møte mapuche-representanter i byen Temuco sør i landet onsdag.

Chiles president Michelle BacheletBachelet har bedt chilenerne om å ta imot pave Frans på en respektfull måte.

 

tc812266.jpg
 
HILSES VELKOMMEN: Folk jubler langs gatene idet pave Frans passerer. Foto: REUTERS / Ricardo Rojas / Scanpix
 
Besøker ikke hjemlandet

I løpet av flyturen sendte paven også et telegram til sine venner i hjemlandet Argentina, som han ikke har besøkt i løpet av sin fem år lange pavegjerning.

– Mens jeg flyr over argentinsk luftrom, sender jeg varme hilsener … og sender gode ønsker fra hjertet til alle folkene i hjemlandet mitt, og forsikrer dem om min nærhet og velsignelser, skrev paven i et telegram sendt til Argentinas president Mauricio Macri.

Besøket i Chile og Peru skal vare i en uke.

 

(©NTB)

 

Les mer om pavens reise