Paven holdt messe for 1,3 millioner i Peru

 

Pave Frans avsluttet sin Latin-Amerika-tur med å holde messe for 1,3 millioner troende i Perus hovedstad Lima.

 

Tekst: NTB, Vatican news og katolsk.no

 

Dermed fikk reisen en varm avslutning, før pavens fly tok av mot Roma søndag kveld. Kontroverser og bråk har stjålet mye oppmerksomhet under pavens ukelange tur i Chile og Peru.

Frans reiste først til Chile, hvor han møtte kvinner som hadde blitt seksuelt misbrukt av katolske prester og ba dem om unnskyldning for det de hadde opplevd.

Paven fikk en varmere velkomst i Peru, hvor han blant annet dro dypt inn i Amazonas for å forsvare rettighetene til urbefolkningen og tale mot korrupsjon.

 

Håpets land

Pave Frans reiste fra Lima etter en avskjeds-seremoni ved byens flyplass. Pavens fly lettet kl. 19.10 lokal tid. Før han avreise møtte paven Perus president Pedro Pablo Kuczynski og hans kone Nancy Lange. 

Etter messen på flybasen Las Palmas takket Den hellige far alle som hadde bidratt til å gjøre reisen mulig.  

Han sa: "Jeg begynte min pilgrimsferd blant dere ved å tale om Peru som et håpets land. Et land med håp på grunn av dets biologiske mangfold og vakre landskap, som hjelper oss til å oppdage Guds tilstedeværelse. Et land med håp på grunn av deres rike tradisjoner og skikker, som har formet folkesjelen. Et land med håp for kommende tider på grunn av de yngre generasjoner, som er det nåværende Perus fremtid."

 

tc85a368.jpg

TOK FARVEL: Perus president Pedro Pablo Kuczynski, pave Frans og Perus førstedame Nancy Lange vinker under pavens avskjeds-seremoni i Lima, Peru,  Foto: REUTERS / Pilar Olivares / Scanpix

  

"Oppdag besteforeldrenes visdom!"

Pave Frans oppfordret deretter landets befolkning til å "oppdage besteforeldrene og de eldres visdom, DNA-et som veiledet deres store helgener." Han formante dem til ikke å miste sine røtter, samtidig som han sa: "Frykt heller ikke det 21. århundrets hegelener!"

Den hellige far inviterte folket til å verne om sitt håp. "Det finnes ingen bedre måte å gjøre dette på enn å forbli forent, slik at grunnene til å være håpefulle kan vokse i deres hjerte dag for dag." 

 

Pave Frans' besøk til Peru var den siste del av hans Sør-Amerika-reise, som begynte i Chile. Paven lander i Roma mandag ettermiddag lokal tid. 

 

Les mer om pavens reise