Paven møtte overgrepsofre i Chile

 

 

 

Møtet med chilenerne som er blitt misbrukt av katolske prester, skjedde under pavens besøk i hovedstaden Santiago. Paven ba overgrepsofrene om unnskyldning for den «uopprettelige skaden» de er påført, ifølge Vatikanets talsmann Greg Burke.

– Han hørte på dem, ba sammen med dem og gråt sammen med dem, sa Burke etter det «strengt private» møtet med en liten gruppe overgrepsofre.

Paven skal også ha anerkjent «smerten» til prester som har blitt holdt kollektivt ansvarlige for lovbruddene til et fåtall, ifølge Burke.

 

tc81c3ed.jpg

PAVEN HYLDET: Tusenvis hadde møtt opp for å hilse pave Frans idet han kjørte gjennom Santiago, Chiles hovedstad. Foto: REUTERS/Pablo Sanhueza

 

Ba om unnskyldning

Paven landet i Chile mandag, og i sin første tale i landet kom han også med en offentlig unnskyldning til overgrepsofre.

– Vi må jobbe for at dette ikke skal skje igjen, sa paven.

Den amerikanske organisasjonen Bishop Accountability sa i forkant at nærmere 80 katolske prester har blitt anklaget for seksuelle overgrep mot barn i Chile siden 2000.

 
Møtte Kirkens folk

Pave Frans møtte prester, ordensfolk og seminarister under en gudstjeneste i Catedral Metropolitana de Santiago tirsdag kveld.  Han fremholdt St. Peter som en rollemodell for Kirken: Til tross for å være skadet av sin synd blir Kirken vist nåde av Gud og hun går ut for å tjene en såret og sårbar menneskehet. Han mante også til ydmyket og nysgjerrighet overfor et samfunn i endring: 

–   ‎Vårt samfunn er i endring. Chile idag er ganske anderledes fra det jeg ble kjent med som ung, da jeg gikk på skole. Nye og forskjellige kulturelle uttrykk fødes og de passer ikke nødvendigvis inn i kjente mønstre. Vi må innse at vi mange ganger ikke vet hvordan vi skal håndtere disse nye situasjonene. 

Han minnet tilhørerne om at enten vi liker det eller ikke, så er Kirkens folk kallet til å møte virkeligheten slik som den er, enten det er vår private virkelighet, menighetens eller samfunnets. 

 – Guds folk forventer ikke at vi skal være superhelter – det trenger de heller ikke. De forventer seg prester og ordensfolk som vet hva det innebærer å være omsorgsfull, som gir en hjelpende hånd, som bruker tid sammen med dem som har falt utenfor og, liksom Jesus, hjelper dem å bryte ut av det evige samvittighetsnaget som forgifter sjelen, sa paven. 

 

NTB / katolsk.no

 

Les hele pavens preken: 

 

Les mer om pavens reise