Kardinal Pell i rettshøring

tca310a1.jpg

HØRING: Kardinal George Pell ankommer til Melbourne Magistrates Court for å forsvare seg mot anklagene om seksuelle overgrep i en rettslig høring. Foto: AAP / Stefan Postles / REUTERS 

 

Mandag den 5. mars startet den rettslige høringen i Australia av kardinal George Pell om påståtte seksuelle overgrep.

 

I etterkant av høringen, som ventelig vil gå over fire uker og som finner sted i rettslokalene til en domstol i Melbourne, vil en underrettsdommer vurdere om det er tilstrekkelig med bevis mot Pell til å stille ham for retten for de seksuelle overgrepene han er anklaget for.

 

Svømmehall

Anklagene går ut på at den nå 76-årige kardinalen skal være skyldig i seksuelle overgrep mot tre unge menn i en svømmehall da han var prest i byen Ballarat utenfor Melbourne og ansvarlig for stiftets utdanningsinstitusjoner. Overgrepene skal ha skjedd i perioden 1978 – 2001. Ifølge lokale medier er nærmere 50 vitner kalt inn, deriblant flere tidligere korgutter.

 

«Grunnløse»

Kardinal Pell har hele tiden tilbakevist beskyldningene som «absolutt falske og grunnløse». Under rettshøringen vil også kardinalens forsvarer få anledning til å utspørre vitnene.

– Vi kommer til å få demonstrert at det Pell er anklaget for, aldri har skjedd, sier hans forsvarer, Robert Richter til New York Times.

Kardinal Pell deltar personlig i høringen. Han er for tiden fristilt fra sine oppgaver som Vatikanets økonomisjef.

 

Vitne døde

Saken tok en spesiell vending da den offentlige anklagerens hovedvitne Damian Dignan nylig døde av kreft. Dette resulterte i at den offentlige anklagen mot Pell ble trukket tilbake.

Saken mot Pell startet etter et intervju med nå avdøde Dignan i mars 2016, der han anklaget kardinalen for overgrep. Politiet i den australske delstaten Victoria opprettet en særskilt etterforskningsgruppe for å granske anklagene. I oktober 2016 dro australske etterforskere fra Melbourne til Roma for å avhøre kardinalen. Pell reiste så selv i juli i fjor til den første høringen i Australia selv om han ikke var pålagt å gjøre det. Kardinal Pell har hele tiden konsekvent avvist alle anklager.

 

Forhåndsdømming

I forbindelse med anklagene mot kardinal Pell, har den australske bispekonferansen gått ut og minnet australsk offentlighet på prinsippet om at ingen er skyldig inntil det motsatte er bevist. Den har advart mot å forhåndsdømme Pell.

Gruvebyen Ballarat i nærheten av Melbourne har vært åsted for flere seksuelle overgrep gjennom årene. 139 personer har henvendt seg til den statlige overgrepskommisjonen for å rapportere om overgrep mot mindreårige i perioden 1980 – 2005. 17 av de 21 rapporterte overgriperne var prester.

 

(©NTB og kathpress)

 

Les mer