Vatikanet: Klart for tolv nye ærverdige

Vatikanet, 22. mai 2016 (KI/KAP/VIS) – Sist lørdag den 19. mai 2018 mottok pave Frans kardinal Angelo Amato SDB, prefekt for Helligkåringskongregasjonen, i en privat audiens. Der ga paven kongregasjonen autorisasjon til å promulgere i alt tolv dekreter hvor tolv personer har fått sine «heroiske dyder» anerkjent og blitt erklært Venerabilis («ærverdige»), noe som betyr at bare et mirakel på deres forbønn gjenstår før de kan saligkåres. Det gjelder:

 • Guds tjener August Józef Hlond SDB (bildet), polsk erkebiskop av Gniezno og Warszawa, polsk primas og kardinal, medlem av kongregasjonen «Salesianere av St. Johannes Don Bosco» (Societas Sancti Francisci Salesii [Salesiani di Don Bosco] – SDB), grunnlegger av «Kristi selskap for polske emigranter» (Societas Christi pro Emigrantibus Polonis – SChr) (pl: Towarzystwo Chrystusowe dla Polonii Zagranicznej – TChr), født den juli 1881 i Brzęczkowice i Polen og død den 22. oktober 1948 i Warszawa i Polen.
 • Guds tjener Mikael Angelus Builes Gómez (sp: Miguel Ángel), kolombiansk biskop av Santa Rosa de Osos, grunnlegger av flere kongregasjoner; født den 9. september 1888 i Antioquia i Colombia og død den 29. september 1971 i Medellín i Colombia.
 • Guds tjener Henrik Mauri (it: Enrico), italiensk sekularprest, grunnlegger av «Oblater av Kristus Kongen» (Oblate di Cristo Re), født den 26. oktober 1883 i Bosisio Parini i Italia og død den 10. mai 1967 i Sestri Levante i Italia.
 • Guds tjener Johannes Baptist Berthier MS (fr: Jean-Baptiste), ordensprest fra instituttet «Misjonærer av Vår Frue av La Salette» (salettinere) (Missionarii Dominæ Nostræ a La Salette – MS), grunnlegger av kongregasjonen «Misjonærer av Den hellige familie» (Congregatio Missionariorum a Sancta Familia – MSF) (som virker i prelaturet Tromsø), født den 24. februar 1840 i Châtonnay i Frankrike og død den 16. oktober 1908 i Grave i Nederland.
 • Guds tjener Vilhelm Eberschweiler SJ (ty: Wilhelm), tysk ordensprest hos jesuittene (Societas Iesu – SJ), født den 5. desember 1837 i Püttlingen i Tyskland og død den 23. desember 1921 i Exaten i Nederland.
 • Guds tjener Peter Uccelli SX (it: Pietro), italiensk ordensprest i « Frans Xavier-selskapet for ytre misjon» (xaverianere) (Pia Societas Sancti Francisci Xaverii pro Exteris Missionibus – SX), født den 10. mars 1874 i Barco di Bibbiano i Italia og død den 29. oktober 1954 i Vincenza i Italia.
 • Guds tjener Pius Dellepiane OM (it: Pio), italiensk ordensprest fra Minstebrødrene (Ordo Minimorum – OM), født den januar 1904 i Genova i Italia og død den 12. desember 1976 i Roma i Italia.
 • Guds tjener Johannes McAuliffe SC (eng: John) (ordensnavn Norbert), legbror fra instituttet «Skolebrødre av Det helligste Hjerte» (Fratres a Sacratissimo Corde Iesu – SC), født den 30. september 1886 i New York i USA og død den 3. juli 1959 i Alokolum i Uganda.
 • Guds tjenerinne Kolumba Antonia Martí y Valls (sp: Colomba Antonia; kat: Coloma Antònia Martí i Valls) (ordensnavn: Fransiska av Jesu sår) (sp: Francisca de las llagas de Jesús; kat: Francesca de les Nafres de Jesús), spansk (katalansk) nonne i «Klarissesøstrene av det hellige forsyn» (sp: Clarisas de la Divina Providencia; kat: Clarisses de la Divina Providència) i klosteret La Divina Providencia i Badalona øst for Barcelona, født den 26. juni 1860 i Badalona i Spania og død den 4. juni 1899 samme sted.
 • Guds tjenerinne Isora Maria Ocampo (ordensnavn Eleonora de Santa María), argentinsk nonne hos dominikanerne (Ordo Fratrum Prædicatorum – OP), født den 14. august 1841 i Cerro Famatina i Argentina og død den 28. desember 1900 i Córdoba i Argentina.
 • Guds tjenerinne Maria Cecilia Autsch (ty: Maria Cäcila) (ordensnavn Angela Maria av Jesu Hjerte; ty: Angela Maria vom Heiligsten Herzen Jesu), tysk ordenssøster fra kongregasjonen «Søstre av Den Hellige Treenighet av Valencia» – CSsT, født den 26. mars 1900 i Röllecken i Tyskland og død den desember 1944 i konsentrasjonsleiren Birkenau ved Auschwitz i Polen.
 • Guds tjenerinne Maria Hedvig Zivelonghi FdG (it: Maria Edvige), italiensk ordenssøster i kongregasjonen «Jesu døtre» (Figlie di Gesù – FdG), født den 26. april 1919 i Gorgusello di Breonio i Italia og død den 18. mars 1949 i Sant’Ambrogio di Valpolicella i Italia.

Kathpress / Den hellige stols pressekontor / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)