Himmelske dufter fra Tautra

 

Besøk Tautra Mariaklosters salgsbod under det historiske marked ved Erkebispegården i Trondheim.
Der står de frem til lørdag 4. august.  

 

IMG_1205.jpg

MER ENN SÅPEKOKING: – Mens våre hender er opptatt med produksjonen av såpe, krem eller balsam, er våre tanker hensunket i bønn eller meditasjon, forteller søster Renata, ansvarlig for såpeproduksjonen ved Tautra Mariakloster. Foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

 

Når du spaserer i klosterhaven på Tautra, lukter du deg tilbake i historien – helt til cistercienserklosteret som ble innviet 25. mars 1207.

 

Tekst: Petter T. Stocke-Nicolaisen
 

Plantefloraen på den 3,5 km lange øyen i Trondheimsfjorden er spesielt rik, fordi den grøderike jorden har vært kultivert helt siden middelalderen. Munkene tok inn frø fra klostre i utlandet, og vekstene spirer og gror fremdeles. Bland inn frisk og salt sjøluft fra havet på alle kanter, så begriper du at stedet i seg selv er en invitasjon til produksjon av velduft og velvære for moderne kropper og sjeler.

Produkter må lages og selges for at dere skal tjene til livets opphold, men har såpe- og kremproduksjon også en religiøs dimensjon?

– Ja, vi lager våre produkter for å støtte oss selv, men arbeidet har også en religiøs dimensjon. Balansen mellom bønn, Lectio Divina, og manuelt arbeid er svært viktig for oss. I såpeavdelingen, som jeg har ansvar for, utfører vi manuelt arbeid, håndverk, sier sr. Renata. Hun beskriver oppgavene som repeterende og monotone, og forteller at søstrene på en måte danner enhet med alle andre mennesker som utfører manuelt arbeid over hele verden, når de koker sin såpe på Tautra.

– Arbeidet bidrar dessuten til meditasjon og konstant bønn. Mens våre hender er opptatt med produksjonen av såpe, krem eller balsam, er våre tanker hensunket i bønn eller meditasjon. Såpeproduksjonen er således et aspekt ved vårt religiøse liv, ikke blott en måte å skaffe seg inntekt på, sier sr. Renata.

Jeg kan forstå at tradisjonell, ikke-mekanisk såpekoking kunne være en meditativ aktivitet. Er det slik fremdeles?

– Ja, av og til må vi riktignok konsentrere oss om det mekaniske arbeidet – slik som å røre i kjelene. Det tar kanskje en halv time, etterpå kan vi meditere; når vi pakker såper, når vi vasker, eller når skjærer opp såpene i stykker. Når hendene er opptatt, er sinnet nesten intuitivt rettet mot Gud, forteller sr. Renata, som opprinnelig kommer fra Polen.

 

IMG_1512.jpg

ÅPEN SÅPEBOD: Salget av såpe og andre velværeprodukter bidrar til å dekke klosterets driftsutgifter. Inntektene fra såpesalget under Olavsfestdagene i Trondheim er en økonomisk pillar: – Vi begynner å lage såpe til olsok allerede i januar. Hele det første halvåret, så er olsok-produktene de viktigste, sier sr. Hanne-Maria ved Tautra Mariakloster.  Foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

  

Fylt av duft og ånd

Du kan fremdeles besøke de pittoreske ruinene etter Tautra kloster, eller Monasterium sanctæ Mariæ de Tuta insula, som i 1537 ble lagt inn under den dansk-noske kronen. Men legg så din pilegrimsvandring til dagens høyst samtidige og levende kloster: Tautra Mariakloster. Beliggenheten gjør det i seg selv verdt et besøk og når klosteranlegget i tillegg er et prisbelønnet bygg tegnet av Jensen & Skodvin Arkitektkontor, så kan vi love deg en stor opplevelse, både i det ytre og det indre. Mariaklosteret på Tautra er ikke bare fylt av gode dufter, her er åndfullt også.

Klosterprodukter er kjent for å ha høy kvalitet, så også med produktene fra Tautra. Hvorfor er det slik?

– Hos oss teller ikke kvantitet, vi regner ikke på minutter og sekunder, men vi bruker ingredienser av høy kvalitet, som er miljøvennlige og ofte økologiske. Benedikts regel, som vi lever etter, lærer oss å motta hver gjest som Kristus. De som bruker våre produkter, er gjestene i vår såpeavdeling. Da må vi gi dem det beste. I business det er kunder – hos oss er de gjester. Det betyr noe. Det gjør en forskjell, sier sr. Renata.

Hva kjennetegner det typiske Tautra-produktet?  

– Det mest karakteristiske for våre produkter er at de inneholder eteriske oljer og dufter av høy kvalitet.

 

IMG_1172.jpg

BUGNENDE KLOSTERHAVE: Utenfor klosteret møter du klosterhaven full av velduftende og -smakende grøde, så havet med rikdom og farer. Klosterets kirke ble vigslet 12. mai 2007, med Hennes Majestet Dronning Sonja tilstede. Foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

Balsam for sjel og ømme føtter

29. juli feiret vi Olsokdagen, og i Nidarosdomen, bygget og skapt av Den katolske kirke, feiret vi igjen messe ved Hellig Olavs grav. Pilegrimer fra inn- og utland kommer til byen for å være nær vår helgenkonge i disse dager – og mange har vandret langt.

Har dere et produkt som er spesielt aktuelt for pilegrimene som ankommer til Olav den helliges by på apostlenes hester?

– Ja, vi har vår selvfølgelig vår berømte St. Olavs krem og Pilegrimsbalsam. Nå presenterer vi også to nye såper som «byggestener» til vårt planlagte nybygg, sier sr. Renata:

– Alle kan motta dem som en gave fra oss, hvis de gir en gave på minst 200,- til utvidelse av klosteret vårt. Det er også riktig gode såper med laget av dyre oljer, som blir til såpe når de blandes med lut, sier sr. Renata, klosterets såpeekspert.

En Tautra-såpe består av eteriske oljer, aroma og tørre urter. Hemmeligheten til enhver såpekoker ligger i sammensetningen av disse ingrediensene. Dessuten: For søstrene handler den gode såpe også om skjønnhet i form, de skal rett og slett være vakre.

– De nye såpene har en friskhet som du forbinder med sitron, men også en sødme som du kan forbinde med roser – resten er vår hemmelighet, smiler den vennlige søster forlegent.

 

Nye klosterprodukterBALSAM grapefrukt rosa.jpg

Nytt i år er også Tautra Mariaklosters to nye avslapningsbalsamer: én med grapefrukt og rose (øverste bilde, t.h.) og én med rose og lavendel (bildet i midten, t.h.). Disse masseres på pulspunktene og eventuelt tinningene; de eteriske oljene har en beroligende virkning.

– Vårt nyeste økologiske produkt er en ringblomstkrem (nederste bilde, t.h.) full av gode oljer, solsikkeolje og karatesmør, kakaosmør, jojobaolje, kokosfett og ringblomstolje, med eteriske oljer av kamille og ylang-ylang. Den er 89,7 prosent økologisk, og vi har gitt den en lett duft av våre fineste oljer. Kremen mykner huden og gir den næring, sier sr. Renata.

Det har vært en lang og solrik sommer i store deler av landet. Huden får mye sol og tørres ut. Har du en krem å anbefale?

 

– Ja. Hud BALSAM rosa lavendel.jpgsom er blitt utsatt for mye sol, behøver en fuktighetsgivende krem.

Vi har flere ansiktskremer som egner seg, for eksempel. Agurkkrem med agurkekstrakt, karate-smør og avocado-olje. Nypekrem med eteriske roseoljer, aloe vera-smør og nypeolje. Jeg vil også anbefale vår populære St. Olavs krem eller lavendelkrem for hele kroppen.

Søstrene får mange positive tilbakemeldinger fra sine kunder, og stadig kommer de tilbake for å kjøpe mer.

– Jeg tror det betyr at de er fornøyd, sier sr. Renata forsiktig.

Å vandre rundt i klosterbutikken, er som å svømme i et hav av dufter. Du kjenner odøren av norsk bjerk og furu, sammen med roser, lavendel, sitrusfrukter – og velbehag for nesen som knapt kan beskrives.  

Det dufter så godt av såpene deres. Hva er hemmeligheten?

 Ringblomstkrem.jpg– En vakker dufts hemmelighet er den rette balansen mellom oljer og at oljene er av god kvalitet. Dufter er som livet. Hvis vi det vi gjør har riktige proporsjoner og har Gud som basis, så blir det vakkert – og lukten vekker glede hos alle som møter oss, sier sr. Renata.

På klosterets hjemmeside står det at «Apostelen Paulus sier vi kristne skal være som en vellukt for Herren. Vi skal dufte godt, og slik speile noe av Guds overdådige godhet.» Det lever søstrene opp til, på så mange måter: De lukter ikke bare godt, men ønsker sine gjester varmt velkommen i de vakreste omgivelser – her kjenner du deg hjemme, her kjenner du det godes tilstedeværelse, med alle sanser.

 

 

 

IMG_1179.jpg

LYSENDE STILLHET: Lysspillet fra takvinduene og utsikten mot Trondheimsfjorden bidrar til at kirken blir et møtested for himmel og jord. Foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen 

 

Les mer om olsok