Mariafest i Oslos gater

43963902152_c721b83b6d_o.jpg

MARIAFEST: I helgen arrangerte Oslo-menighetene, i anledning høytiden for Jomfru Marias opptagelse i himmelen, prosesjon, sang og rosenkransbønn på forskjellige språk gjennom Oslos gater.

 

Tekst og foto: Marta Tomczyk-Maryon

 

De tre menighetene i Oslo: St. OlavSt, Hallvard og St. Johannes arrangerte i helgen en felles feiring av høytiden for Jomfru Marias opptagelse i himmelen.

Se bildekarusell 

 

Lørdag 11. august var det prosesjon, sang og rosenkransbønn på forskjellige språk, gjennom Oslos gater.
Prosesjonen begynte i St. Hallvard kirke kl. 16.00. Den gikk deretter blant annet gjennom Enerhaugatta, Tøyengata, Norbygata, Hausmanns gate, Karl Johans gate og Akersgata.

Troende under veiledning av sogneprest i St. Olav domkirkemenighet i Oslo, Pål Bratbak, og generalvikar og sogneadministrator for Vår Frue menighet i Ålesund, Ole Martin Stamnestrø, ba og sang. Sogneprest i St. Hallvard menighet, Carlo Borromeo Le Hong Phuc var hovedansvarlig for prosesjonen.

Hovedbønnene ble bedt på norsk, men «Ave, ave, ave Maria…» kunne høres på mange språk. Selv om vi snakket forskjellige språk, var vi like i Babels tårn. Alle ordene uttrykte det samme - kjærlighet for Den hellige jomfru Maria, Guds mor. Det var en minneverdig opplevelse å gå med andre, og synge «Ave Maria» i Oslos gater.

Folk som deltok i prosesjonen kom fra mange kulturer. Det var vietnameser, afrikanere, tyskere, nordmenn, polakker ... Foreldre med små barn, unge, middelaldrende og eldre. Noen av dem brukte rullestol.

Prosesjonens mål var St. Olav domkirke i Oslo, hvor det ble feiret messe kl. 18.00. P. Ole Martin Stamnestrø, i sin preken, understreket at prosesjonen ikke bare var en manifestasjon av det religiøse samholdet vi katolikker har. Det var en bekreftelse på at Maria er dronning av Norge.

Bønnene i messen ble utført på 11 språk. Det var også mye musikk og glede. En gruppe fra Afrika fikk stor applaus for bruk av trommer og livlige rytmer. Det var en vakker og høytidelig messe.

 

Jeg spurte noen av deltakerne om deres inntrykk fra prosesjonen:

– Det er første gang jeg deltok i prosesjonen. Det var en opplevelse for ånden, og tid for bønn. Siden jeg er her med min far og min sønn, var det også en opplevelse i fellesskap med familien. Det minnet meg om da jeg var og ba i Fatima. Jeg vil huske synet av Den Hellige Maria, reist og båret rundt i Oslos gater. Det viste vei til et mål jeg kan følge i livet, sa Anne-Karin Schypulski.

 

– Dette var en fantastisk Mariaprosesjon. Jeg deltok for første gang her i Norge, og det er et vakkert, offentlig vitnesbyrd om vår tro, til alle de som er rundt oss. Vi ba på forskjellige språk om at Den hellige jomfru Maria må be for oss alle sammen, sa Pater Anthony Erragudi SVD.

 

Se bildekarusell