Ny nettside om jødedommen skal bekjempe myter og fordommer

td186df6.jpg

NY NETTSIDE: Forstander Ervin Kohn i den jødiske menigheten på St. Hanshaugen i Oslo håper et nytt nettsted om jødedommen og norske jøder kan bidra til å bekjempe fordommer mot jøder. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

 

Med en ny nettside om jødedom og jødisk liv i Norge håper Det Mosaiske Trossamfund å forebygge myter og stereotypier.

Den nye nettsiden jødedommen.no ble lansert i menighetshuset tilknyttet synagogen på St. Hanshaugen i Oslo tirsdag, som en del av regjeringens handlingsplan mot antisemittisme.

– Vi lever i en tid med et hav av tilgjengelig informasjon. Men det vi ser, er at mange av påstandene som spres, er uriktige, og de sprer seg uhyggelig raskt. Da er det enda viktigere at seriøse aktører kan komme ut med riktig kunnskap – og at den er lett tilgjengelig, uttalte kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) under lanseringen.

Det nye nettstedet har fokus på jødedommen slik den praktiseres blant norske jøder – sett innenfra.

Forstander i Det Mosaiske Trossamfund, Ervin Kohn, fastslo i sin innledning at det finnes svært mange myter om jøder.

– En forestilling jeg selv ble konfrontert med som barn, var at det jødiske samfunn søkte å isolere seg og at vi så på oss selv som bedre enn andre. Vi var jo guds utvalgte folk, må vite, fortalte Kohn.

Han mener nettsiden kan være et bidrag til å forebygge antisemittisme.

– Kunnskap og kjennskap er fundamentalt i alt forebyggingsarbeid og særlig i forebygging av frykt og fordommer. Den som ønsker å få gehør for myter og stereotypier om jøder, vil rett og slett få en vanskeligere jobb når færre er tonedøve, sa Kohn.

Nettsiden er en del av regjeringens handlingsplan mot antisemittisme som ble lansert i 2016. Det var Kristelig Folkeparti (KrF) som fikk gjennomslag for en slik plan etter å ha jobbet for dette i en årrekke.

(©NTB)