Foredrag om Therese av Lisieux: Hør br. Joël fra Munkeby fortelle om «den lille blomst»

 

IMG_2072.jpg

FORLAGET INVITERER: Forlagssjef Kristine Dingstad og grafisk formgiver Peter Bjerke inviterer til foredrag om Therese av Lisieux fredag 5. oktober.  

 

6. oktober ankommer den hellige Therese av Lisieux og hennes helligkårede foreldre til Norge på relikvievalfart. Fredag 5. oktober inviterer St. Olav forlag til foredraget «Enkelhet og visdom» om Therese, «den lille blomst».

 

Tekst og foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen
 

Foredraget finner sted i Mariagården, Akersveien 16, Oslo. I tillegg til åndelig føde i form av bokutsalg og styrkende ordstrøm, serveres spesialiteter fra cistercienserklosteret på Munkeby.

Hvorfor arrangerer dere dette foredraget, forlagssjef Kristine Dingstad?

– En av mine virkelig store gleder som forlagssjef i St. Olav, var å kunne utgi Therese av Lisieux’ selvbiografi. Den er en moderne åndelig klassiker – og en overraskende bestselger som ble oversatt på rekordtid til en rekke språk. Av én eller annen grunn var den aldri publisert på norsk. Da jeg fikk «ja» fra en dyktig oversetter, Jeanne Wreden, var det mulig å utgi den som del av forlagets klassikerserie. Da nyheten om relikvievalfarten kom, var det naturlig å spørre seg hva som kunne være forlagets bidrag i denne sammenhengen, og det ble først å utgi påny den fine og lett tilgjengelige lille Therese-biografien skrevet av Morten Bjelland. Så var det naturlig å tenke tanken om en bokaften med Therese som tema. Foredragskvelden finner sted dagen før relikviene kommer til den første norske menigheten, St. Gudmund på Jessheim. Samme helg står St. Johannes på Bretvedt for tur, så det passet å velge en dato i forkant av dette.

ThereseplakatA3.jpgHvem skal foredra?

– Vi er så heldige å få besøk av br. Joël Regnard, prior for cistercienserklosteret på Munkeby! 

Hva kan p. Joël om den hellige Therese, da?

– Hvis vi dømmer etter manusutkastet han har sendt oss: ikke så rent lite! Han er generelt svært kunnskapsrik, men først og fremst er han en mann som lar seg berøre og utfordre av Thereses person og budskap. Forhåpentlig vil det gjelde mange av dem som kommer på arrangementet også, enten før eller etter de har vært der.

Foredragstittelen er «Enkelhet og visdom». Hva skjuler seg bak den?

– For å være ærlig, er det en liten baktanke med tittelen: å understreke at Therese er mer enn «a pretty face». Hun kan virke søt og naiv på overflaten, med et blomstrete språk som ikke er i umiddelbar «sync» med moderne norsk sensibilitet. Men om man lar seg stoppe av den språklige stilen, går man glipp av det som skjuler seg bak overflaten. Therese kunne kalle seg – og blir kalt – «en liten blomst» (Det hadde sine grunner, jeg skal ikke komme inn på dem her.), men hun var langt fra noen drivhusplante. Hun var faktisk beintøff. Hun hadde noen grunnleggende åndelige intuisjoner og erfaringer som hun levde etter og fordypet hele livet. Disse viste seg bærekraftige i hennes eget liv, samtidig som de har vært fruktbare i Kirken og vakt respekt hos store tenkere. Den reformerte teologen Karl Barth skal etter å ha lest noe om Thérèse, ha sagt at «hvis det er dette som er å være katolikk, da er jeg også katolikk». Moderne mennesker har nok vanskelig for å forstå hvor målbevisste Therese og resten av familien Martin var. Deres store prosjekt var å bli helgener. Kanskje kan man sammenligne det med en idrettsfamilie eller en kunstnerfamilie, et miljø hvor det virkelig satses på å oppnå et mål. Therese slurvet aldri med grunntreningen, men hun gjorde ikke kompliserte og fancy ting. Ingen høydehus, og i alle fall ikke doping. «Bare» bevisst fokus, utholdenhet og trofasthet, dag etter dag.

Angående enkelhet og visdom: De er ikke motsetninger i katolsk tradisjon. Gud selv er både den høyeste visdom og absolutt enkelhet.

Foredraget er god nok grunn i seg selv til å komme, selvsagt. Men likevel: Kan du lokke med noe mer?

– St. Olav bokhandel stiller som vanlig opp og selger bøker, takk til dem for det! Jeg liker at folk som kommer på forlagets arrangementer, skal bli tatt godt imot. Og erfaringsmessig kommer det noen som ikke har rukket å spise middag etter jobb. Men etter at datoen ble satt – og tilpasset både br. Joël og relikvienes timeplan – ble denne fredagen proklamert som botsdag av Den nordiske bispekonferanse ... Så vi gjør det enkelt, men høvelig for anledningen og serverer Munkebys egen fantastiske ost med brød til og gjerne litt rødt i glasset. Br. Joël bidrar forresten også i årets SEGL, og der forklarer han hvorfor ostemodning er et passende bilde på modning i klosterlivet ... men det er en annen historie. Nå vil jeg bare si: VELKOMMEN fredag om en uke, alle sammen!

 

 

691ecec3-69a8-44a5-a044-a99cf9174f75.jpg

Om foredraget «Enkelhet og visdom»

 • Sted: Mariagården 16. Oslo
 • Dato: 5. oktober
 • Tidspunkt: kl. 18.30 – 20.45
 • Foredragsholder: br. Joël Regnard (bildet), prior for cistercienserklosteret på Munkeby
 • Arrangør: St. Olav forlag, St. Olav bokhandel selger Therese-litteratur før og etter foredraget.
 • Sjekk St. Olav bokhandels Therese-bøker i deres nye nettbokhandel.

 

 

 

 

 

40978454_265185724112824_2167804426767564800_n.jpgRelikvievalfart høsten 2018

 • Den hellige Therese og hennes foreldre kommer på valfart til Norge og Norden i oktober 2018.
 • De ankommer til St. Gudmund, Jessheim, 6. oktober, og forlater landet etter besøk til Nordkapp 24. oktober.
 • Relikvievalfarten er del av Hellighetens år.
 • Les mer om relikvievalfarten på katolsk.no, hellighet.katolsk.no eller din lokale menighets nettside.
 • Sjekk programmet for relikvievalfarten.

  

Les mer