Full støtte til pave Frans fra Kardinalrådet

 

cq5dam.thumbnail.cropped.750.422-1.jpg 

C9 SAMLET: Kardinalrådet, ofte kalt C9, er samlet til arbeidsmøter i Vatikanet denne uken. De skal overlevere sitt forslag til kuriereform og forbereder en redegjørelse etter det mye omtalte brevet fra erkebiskop Viganò, tidligere nuntius til USA. Bildet er fra rådets møte i juni 2018. Foto: Vatican News

 

Etter de siste ukers kontroverser om seksuelle overgrep og tildekking av disse i Kirken, uttrykker Kardinalrådet (C9) sin støtte til pave Frans.

 

Tekst: Katolsk.no

 

I en kunngjøring etter det siste møtet i Kardinalrådet heter det at Den hellige stol nå  planlegger en uttalelse med «endelige og nødvendige klargjøringer». Catholic Herald skriver at dette vil være en redegjørelse som svarer på det etterhvert mye omtalte anklageskriftet fra erkebiskop Viganò, tidligere nuntius til USA. Det elleve sider lange brevet inneholder en hel rekke anklager mot de tre siste pavene og deres medarbeidere, i tillegg til et krav om pave Frans’ avgang.  

 
Forbereder redegjørelse

Den hellige stols kommunikasjonsavdeling forbereder nå, ifølge Vatican News, redegjørelsen på vegne av Kardinalrådet som er samlet i en serie arbeidsmøter fra mandag til onsdag denne uken. I påvente av den varslede klargjøringen uttaler de ni kardinalene i Kardinalrådet «sin fulle støtte til pave Frans når det gjelder de siste ukers hendelser».

Kardinalrådet, ofte referert til som C9, består av ni kardinaler. De er pavens nærmeste rådgivere i ledelsen av Kirken og utarbeidelse av reformer for kurien og Den apostoliske konstitusjon.

 
Overleverer reformforslag 

Uttalelsen sier videre at «Kardinalrådets første møte i dets seks og tyvende sesjon forbereder overleveringen av sitt forslag til reform av Den romerske kurie til Den hellige far. Forslaget er utarbeidet iløpet av de siste fem år. Med tanke på det videre arbeidet, har Kardinalrådet bestemt seg for å be paven om å vurdere rådets arbeidsmåte, struktur og komposisjon, herunder ta hensyn til flere av rådsmedlemmenes høye alder.» Det er forventet at paven vil benytte denne anledningen til å utnevne nye og yngre kardinaler til rådet. 

C9 uttrykte også «sin glede over resultatene av det niende Verdensmøtet for familiene i Dublin. Vi gratulerer kardinal Kevin J. Farrell og Dikasteriet for legfolket, familien og livet som sammen med erkebiskop Diarmuid Martin, organiserte møtet.»

 

Seks kardinaler deltar på September-møtet, disse er: kardinal Pietro Parolin, statssekretær; erkebiskop Oscar Rodriguez Maradiaga av Tegucigalpa, Honduras;  erkebiskop Sean P. O’Malley av Boston; erkebiskop Oswald Gracias av Mumbai, India; erkebiskop Reinhard Marx av München og Freising, Germany; Giuseppe Bertello, president for Den pavelige kommisjon for Vatikanstaten.

De tre fraværende kardinalene er: Kardinal Francisco Javier Errazuriz Ossa (85), pensjonert erkebiskop av Santiago, Chile, som skal avhøres om hans håndtering av overgrepsanklager i Chile; erkebiskop Laurent Monsengwo Pasinya (79) av Kinshasa, Demokratiske republikken Kongo; kardinal George Pell (77) som for tiden møter i retten i Australia tiltalt for seksuelle overgrep.

 

Les på polsk