Pave Frans i Baltikum: Prester skal være hyrder, ikke Statens tjenere

 

td330315.jpg

PAVEN I KAUNAS: – Kjære bror eller søster, hvis du ikke ønsker å være en administrator, så har jeg ett ord å tilby deg: Nærhet, sa pave Frans til prester, ordensfolk og seminarister da han møtte dem i katedralen i Kaunas, Litauen, søndag 23. september. Foto: Vatican Media/Handout via REUTERS

 

Søndag fortalte pave Frans prester og ordensfolk at de skulle lytte til lidelsens rop fra Guds folk, som ser til dem for håp.

 

Tekst: Hannah Brockhau, The Catholic Herald

 

Pave Frans er på reise i de baltiske stater: Han ankom til Vilnius, Litauen, lørdag 22. september, besøkte Riga, Latvia, mandag 24. september – og feirer messe i Tallinn, Estland, imorgen, tirsdag 25. september.

– Vårt folks rop må slå oss, liksom Moses, da Gud åpenbarte hans folks lidelse i møte med den brennende tornebusken, sa paven søndag 23. september under et møte med prester, ordensfolk og seminarister i katedralen i Kaunas, Litauen. Møtet var del av programmet på andre dag av pavens besøk til de baltiske stater.   

 – Å lytte til Guds stemme når vi ber, vil åpne våre øyne, ører og la oss kjenne andres smerte, slik at vi kan hjelpe dem.

 

Planlegg misjonen, kreativt og modig

Det er ikke rom for improvisasjon når det kommer til å svare på Guds folks behov, sa Den hellige far.

– Ropet som får oss til å søke Gud i bønn og tilbedelse, er det samme som får oss til å lytte til klagene fra våre brødre, fortsatte han.

– De setter sin lit til oss, og vi må bruke vår veloverveide dømmekraft til å organisere oss, planlegge og være modig og kreativ i vårt misjonsarbeid, formanet paven.   

 

Vær nær de troende

Under møtet bød paven på et råd som var spesielt rettet mot prestene: Vær nær de troende i deres menighet og vær nær Gud i tabernakelet.

Han sa at en prest som er mer opptatt av de administrative og funksjonelle delene av tjenesten «åpner kontordøren på morgenen, gjør sitt arbeid og lukker døren når dagen er omme». Imens er folket utenfor. «Han kommer dem ikke i møte.»  

– Kjære bror eller søster, hvis du ikke ønsker å være en administrator, så har jeg ett ord å tilby deg: Nærhet! Nærhet til tabernakelet, ansikt til ansikt med Herren. Og nærhet til folk. Herren vil at du skal være de troendes hyrde, ikke Statens tjener.

 

– Ikke jag noen vekk 

Paven sa at nærhet og barmhjertighet ligger hverandre nær, og at «en prest kan ikke være noe annet enn barmhjertig, fremfor alt under skriftemålet». Han ba prestene om å tenke over hvordan Jesus ville behandlet en som bekjenner sine synder – og å ønske synderen velkommen.

– Han har allerede følt nok smerte fra livets slag, stakkars. La ham kjenne omfavnelsen fra den tilgivende Far, sa han. Hvis syndsforlatelse ikke kan gis til noen på stedet, så be vedkommende om å be og så komme tilbake for videre samtale, rådet paven. – Jag aldri noen fra skriftestolen. Jag aldri noen vekk, sa pave Frans.

 

Les mer